Belarusul anunță un embargou asupra produselor occidentale și sancțiuni împotriva companiilor aeriene din UE

Belarusul anunță un embargou asupra produselor occidentale și sancțiuni împotriva companiilor aeriene din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2021

Belarusul a anunțat luni un embargou asupra produselor din țările occidentale care au adoptat sancțiuni împotriva sa și sancțiuni împotriva companiilor aeriene din statele membre ale UE și din Regatul Unit, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Măsurile de răspuns împotriva ''presiunii externe ilegale prin sancțiuni'' a Occidentului au ca obiectiv apărarea intereselor naționale ale Belarusului, semnalează un comunicat al Ministerului de Externe de la Minsk, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE DUPĂ 6 ani - Ion Țiriac a vândut turneul de la Madrid CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE DUPĂ 6 ani - Ion Țiriac a vândut turneul de la Madrid

Produsele occidentale vor fi înlocuite cu ''produse similare din țări prietene'', mai notează MAE belarus.

Cât despre ''restricțiile ilegitime'' împotriva sectorului aviatic belarus, guvernul de la Minsk susține că acestea sunt dictate de practici de concurență neloială, prin urmare ''măsuri similare vor fi adoptate de țara noastră față de companiile aeriene din UE și din Regatul Unit'', menționează MAE de la Minsk.

Dar sancțiunile europene împotriva companiilor aeriene belaruse au fost adoptate după arestarea unui blogger opozant belarus, preluat dintr-un avion civil care a fost forțat de autoritățile belaruse să aterizeze la Minsk.

Pe de altă parte, pentru a combate presiunea occidentală și a-și consolida securitatea economică, Belarusul își va continua drumul către integrarea economică cu Rusia.

De asemenea, adaugă MAE belarus, va fi extinsă lista persoanelor ''indezirabile'' pe teritoriul belarus, pe aceasta regăsindu-se cetățeni din țări pe care Minskul le acuză că discriminează funcționari, ziariști și reprezentanți ai organizațiilor regimului condus de președintele Aleksandr Lukașenko.

MAE belarus mai afirmă în anunțul său că măsurile de represalii decise de Belarus vor putea fi anulate dacă țările care au impus acestei țări sancțiuni renunță la logica de tip ''Război Rece'' și revin pe calea ''cooperării constructive''.

Minskul a acuzat săptămâna trecută Bruxellesul că încearcă să-i stranguleze economia prin sancțiuni și că duce o politică de ''demonizare'' a președintelui Lukașenko, în urma deciziei Consiliului UE de a impune Belarusului, în coordonarea cu SUA, Canada și Regatul Unit, primele sancțiuni pentru valul de migranți orchestrat de președintele belarus la granița belaruso-polonă drept represalii pentru sancțiunile europene.

Statele occidentale au adoptat împotriva Belarusului mai multe serii de sancțiuni după reprimarea manifestațiilor opoziției care au contestat corectitudinea alegerilor prezidențiale din august 2020.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Ad

viewscnt
Afla mai multe despre
belarus
embargo