Bruxelles-ul aprobă măsuri de 1 miliard euro pentru sprijinirea companiilor afectate de coronavirus în Croația

Bruxelles-ul aprobă măsuri de 1 miliard euro pentru sprijinirea companiilor afectate de coronavirus în Croația

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 apr 2020

Comisia Europeană a aprobat două scheme de ajutor de stat, în valoare de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea economiei Croației în contextul epidemiei de coronavirus. Guvernul de la Zagreb va acorda companiilor afectate de restricții credite fără dobânzi sau subvenționate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Schemele de ajutor de stat vor permite Croației să sprijine companiile cele mai afectate de epidemie, prin acordarea de împrumuturi cu dobândă zero sau cu dobânzi foarte scăzute. Companiile vor avea acces la lichidități pentru a-și continua activitățile în aceste momente dificile”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica pentru concurență.

Comisia a constatat că măsurile croate sunt conforme cu regulamentele UE incluse în Cadrul temporar privind acordarea de ajutoare de stat în contextul pandemiei de Covid-19.

Guvernul Poloniei anunță măsuri suplimentare de 2,65 miliarde de dolari pentru a sprijini economia CITEȘTE ȘI Guvernul Poloniei anunță măsuri suplimentare de 2,65 miliarde de dolari pentru a sprijini economia

Comisia notează că împrumuturile cu dobândă zero nu depășesc valoarea nominală de 800.000 de euro pe companie, iar împrumuturile subvenționate sunt limitate în ceea ce privește valoarea acestora, scadențele și ratele dobânzilor.

“Acest lucru asigură că sprijinul este disponibil în condiții favorabile și se limitează la beneficiarii care au nevoie de el în această situație fără precedent. Pentru a atinge acest obiectiv, măsura implică, de asemenea, garanții pentru a se asigura că ajutorul este canalizat eficient către beneficiarii care au nevoie”, potrivit Executivului UE.

Croația a raportat până acum 1.407 de cazuri de infecție cu noul coronavirus (SARS-Cov-2), din care 20 s-au soldat cu decesul pacienților. Guvernul a impus măsuri extinse de distanțare socială și a suspendat transportul public de persoane, cu excepția serviciilor de taximetrie și a unor linii de feriboturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
ajutor de stat
imprumuturi subventionate
credite dobanda zero
comisia europena
companii afectate covid 19
coronavirus
impact economie