Bulgaria a demascat alți doi spioni ruși

Bulgaria a demascat alți doi spioni ruși
scris 24 ian 2020

Bulgaria intenționează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomați ruși, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două țări apropiate istoric, informează AFP.

"Au fost declanșate anchete asupra a doi cetățeni străini ce strângeau informații clasificate drept 'secret de apărare', apoi le transmiteau unui stat străin", a anunțat Parchetul bulgar într-un comunicat, arată Agerpres.

Unul dintre cei doi presupuși spioni era înregistrat drept prim secretar la serviciul consular al Ambasadei Rusiei la Sofia. Însă el "căuta de fapt, din 2017, date despre sistemul nostru electoral", potrivit justiției bulgare. Colegul său, de la serviciul comercial al amabasadei, aduna la rândul său "informații cu privire la aprovizionarea și securitatea energetică", pe care "le transmitea serviciilor de informații ruse la Moscova", a mai informat Parchetul.

FOTO Turcia vrea propria marcă auto: președintele Erdogan a prezentat primele două mașini electrice CITEȘTE ȘI FOTO Turcia vrea propria marcă auto: președintele Erdogan a prezentat primele două mașini electrice

Pentru prima dată în 20 de ani, Sofia a expulzat în octombrie un diplomat rus, acuzându-l că "a conspirat" cu un fost deputat socialist bulgar ce "avea acces la informații confidențiale ce proveneau din Bulgaria, UE și NATO". Rusia a ripostat în decembrie, expulzând la rândul său un diplomat bulgar.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
rusia
spioni