Bulgaria așteaptă decizia din iunie pentru clarificarea aderării la zona euro

Bulgaria așteaptă decizia din iunie pentru clarificarea aderării la zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Adjunctul guvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei, Andrey Gyurov, a subliniat că iunie este luna esențială pentru aspirațiile țării privind adoptarea euro, informează Novinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Andrey Gyurov a declarat că se așteaptă ca raportul de convergență de la Comisia Europeană (CE) și Banca Centrală Europeană (BCE) să clarifice eligibilitatea Bulgariei de a se alătura zonei euro, scrie Agerpres.

Șefa BCE dezvăluie că fiul ei și-a pierdut banii investiți în criptomonede CITEȘTE ȘI Șefa BCE dezvăluie că fiul ei și-a pierdut banii investiți în criptomonede

Gyurov a explicat că raportul ar urma să fie prezentat la mijlocul lui 2024, țara urmând să obțină clarificări privind aderarea la euro până în iunie. De asemenea, el a prezentat planuri privind introducerea vizibilității prețurilor, atât în leva, cât și în euro, posibil la o lună după primirea raportului de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană.

Până la finalul lui 2025, prețurile vor fi afișate atât în leva, cât și în euro, permițând cetățenilor să realizeze comparații și să fie informați în luarea deciziilor. După introducerea euro, va fi o perioadă de tranziție în care se vor face plăți în ambele monede, iar din februarie 2025 tranzacțiile vor fi exclusiv în euro, a precizat adjunctul guvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei.

În februarie, ministrul Finanțelor, Rossitsa Velkova, anunța că Bulgaria a renunțat la data țintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro.

"Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro și trebuie să îndeplinim criteriile privind inflația", le-a spus atunci jurnaliștilor Rossitsa Velkova.

La finele lui 2022, indicele armonizat al inflației în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflației din blocul comunitar. Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea prețurilor.

Actualul Parlament din Bulgaria adoptă rapid legile cheie care trebuie finalizate înaintea introducerii euro. De asemenea, săptămâna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat pozitiv noua lege a Băncii Naționale a Bulgariei, iar recomandările tehnice vor fi discutate cu Ministerul Finanțelor înainte ca textele finale să fie supuse spre adoptare Guvernului și Parlamentului.

Data de 1 ianuarie 2025 este specificată ca dată țintă pentru aderarea țării la zona euro în programul Guvernului pentru perioada iunie 2023 - decembrie 2024.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
euro