Bulgaria își va majora rezervele de grâu prin achiziții de la producătorii locali

Bulgaria își va majora rezervele de grâu prin achiziții de la producătorii locali
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2022

Bulgaria intenționează să-și majoreze rezervele de grâu și să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, și a volatilității piețelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev la postul public de televiziune BNT, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producătorii spun că statul bulgar intenționează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri, și ar putea restricționa exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziții, scrie Agerpres.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Traderii spun că Bulgaria, unul din exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianții încercând să înlocuiască grâul pe care intenționau să-l cumpere din Ucraina și Rusia.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunțat că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creșterii prețurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și a semințelor oleaginoase.

"Trebuie să ne pregătim pentru cel mai grav scenariu. Avem în țară cereale pentru doi ani, în timp ce rezerva de stat are stocuri de grâu pentru 60 de zile. Aven resurse să cumpărăm grâu, mai degrabă decât să exportăm întreaga cantitate, și mă întreb de unde vom cumpăra în septembrie, sau la ce preț", a declarat Vassilev, care este și ministru de Finanțe.

Asociația producătorilor de cereale din Bulgaria (NAGP) a anunțat că a fost înființat un grup de lucru care va discuta cu autoritățile detaliile planificatelor achiziții de stat, calendarul realizării lor și prețurile, dar și modul în care vor fi afectate exporturile.

"Ni s-a spus la întâlnirea de vineri că exporturile ar putea fi restricționate până statul va cumpăra 1,5 milioane de tone de grâu", a declarat un oficial NAGP, Radoslav Hristov. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
grau