Cea mai mare bancă din Rusia - avansată la privatizare

Cea mai mare bancă din Rusia - avansată la privatizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2023

Sberbank ar putea fi un candidat atractiv pentru privatizare, a declarat German Gref, CEO al celei mai mari bănci din Rusia, în timp ce guvernul încearcă să stimuleze profitabilitatea și să reducă costurile companiilor de stat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul rus deține participații de control în multe companii mari, inclusiv o participație de 50% plus o acțiune la Sberbank, arată news.ro.

FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată CITEȘTE ȘI FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat că există aproximativ 30 de companii mari la care statul și-ar putea reduce participația, dar nu a numit niciuna.

Gref nu a numit nicio companie atunci când a fost întrebat despre plan, într-un interviu la Rusia 24.

”În general, cred că marea majoritate a companiilor de stat ar putea fi privatizate, inclusiv Sberbank. Suntem un activ foarte atractiv, vor fi bucuroși să ne cumpere. Dacă statul ar decide la un moment dat să privatizeze 25% din Sberbank, iar pentru controlul statului, 25% plus o acțiune este suficient, ar crește atractivitatea investițională a pieței ruse și ar stimula întreaga piață financiară”, a spus el.

Elon Musk păstrează tăcerea după ce „X”, platforma social media pe care o deține, a căzut joi în întreaga lume CITEȘTE ȘI Elon Musk păstrează tăcerea după ce „X”, platforma social media pe care o deține, a căzut joi în întreaga lume

Evitată de capitalul occidental, Moscova caută modalități de a promova mai multe investiții private interne, de a crește eficiența economică și, în cele din urmă, de a spori veniturile bugetare, pe măsură ce crește cheltuielile pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

Sberbank, una dintre cele mai mari companii din Rusia, urmează să realizeze profituri anuale record în 2023, iar Gref a confirmat planurile de a plăti 50% din profitul net în dividende.

El a menționat, de asemenea, că profiturile Sberbank vor continua să crească în 2024 și 2025.

Banca centrală și alți creditori majori se așteaptă însă la o încetinire generală a profiturilor din sectorul bancar.

Sberbank, cea mai importantă bancă din Rusia, câștigă aproximativ 3 miliarde de dolari în fiecare an din inteligența artificială, o rentabilitate a investiției de aproximativ 200%, a declarat recent CEO-ul German Gref, președintelui rus Vladimir Putin.

Progresele în AI generativă realizate de firme precum startupul OpenAI, susținut de Microsoft, stimulează entuziasmul cu privire la potențialele beneficiile acesteia pentru afaceri și societate.

Threads primește primul update important CITEȘTE ȘI Threads primește primul update important

Rusia, ocolită și sancționată de Occident, trebuie să dezvolte tehnologia în mare parte singură. 

”În fiecare an, investim o sumă de aproximativ 1 miliard de dolari în tehnologie de inteligență artificială. Și primim aproximativ 3 miliarde de dolari înapoi din inteligența artificială”, i-a spus Gref lui Putin la un eveniment televizat care a avut loc la Kremlin.

”Amploarea este serioasă. Acesta este absolut viitorul. Dacă vorbim despre importanța pentru țară, pentru orice țară, este la egalitate cu proiectele atomice sau de rachete ale Uniunii Sovietice la mijlocul anilor 1940 și 1950”, a răspuns Putin.

În perioada petrecută la conducerea Sberbank, Gref a supravegheat investițiile în inteligență artificială, servicii cloud, big data și dispozitive inteligente, transformând imaginea fostei bănci de economii sovietice. El nu a specificat ce linii de afaceri din segmentul AI generează venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
sberbank
inteligența artificială