Consilierul președintelui Zelenski despre Transnistria: Orice decizie cu privire la modul de rezolvare a problemei trebuie luată numai de Moldova / Nu vor fi întreprinse acțiuni fără consultări directe cu anumite țări, inclusiv Moldova, România sau UE

Consilierul președintelui Zelenski despre Transnistria: Orice decizie cu privire la modul de rezolvare a problemei trebuie luată numai de Moldova / Nu vor fi întreprinse acțiuni fără consultări directe cu anumite țări, inclusiv Moldova, România sau UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2023

Consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat vineri într-un interviu pentru Radio Moldova că Ucraina nu va întreprinde nici o acțiune în regiunea separatistă Transnistria, respingând astfel declarațiile Ministerului rus al Apărării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Declar în mod absolut oficial să nu ascultați niciodată Ministerul Apărării al Federației Ruse. Este primitiv și folosește în mod constant același lucru, aceste povești primitive despre provocări și așa mai departe. Vă rog, fantezia Ministerului rus al Apărării ar fi trebuit să fie aruncată la groapa de gunoi cu mult timp în urmă. Poziția oficială a Ucrainei este următoarea: susținem categoric guvernul doamnei Sandu. Credem că parcursul european al Republicii Moldova este cea mai promițătoare direcție pe care Moldova ar trebui să se dezvolte în continuare”, a declarat Podoliak într-un interviu pentru Radio Moldova, preluat de G4Media.ro.

El a spus că orice decizie legată de Transnistria trebuie luată exclusiv de Republica Moldova.

FOTO România lansează noi poduri rutiere peste Prut CITEȘTE ȘI FOTO România lansează noi poduri rutiere peste Prut

”Prezența unei enclave sub forma Transnistriei este extrem de periculoasă pentru securitatea și suveranitatea Moldovei (…) Orice decizie cu privire la modul de rezolvare a problemei Transnistriei trebuie luată numai de partea moldovenească, iar din punct de vedere juridic, dacă va avea nevoie de sprijinul Ucrainei, partea moldovenească ar trebui să apeleze la domnul Zelenski, la nivelul șefilor de stat, iar Ucraina va lua deciziile corespunzătoare”, a spus oficialul ucrainean.

”Aș dori să subliniez încă o dată că nu vor fi întreprinse acțiuni fără consultări directe cu anumite țări, inclusiv Moldova, România sau Uniunea Europeană. Tot ce ține de provocări, singura țară care cu siguranță va face asta în Moldova, va încerca să o facă în Transnistria este Federația Rusă. Încă o dată repet, enclava nu ar trebui să existe. Trebuie să evaluați obiectiv că, atâta timp cât această enclavă va exista, Moldova va fi mereu într-o situație economică și social-politică grea”, a mai spus Podoliak.

Declarațiile lui Podoliak vin după ce Ministerul rus al Apărării a susținut la 23 februarie că Ucraina ar pregăti o operațiune militară în Transnistria. Ulterior, pe 24 februarie, Ministerul rus de Externe a declarat că un atac asupra Transnistriei ar însemna un atac asupra Rusiei.

El a apreciat sprijinul oferit de Moldova Ucrainei: ”Republica Moldova susține Ucraina și din punct de vedere umanitar și refugiații noștri, ne susține informațional. Înțelegem că potențialul Moldovei nu este comparabil cu cel al Germaniei, Franței și altor state. Însă, având în vedere capacitățile sale, face tot ce poate și consideră necesar. Republica Moldova face foarte mult pentru Ucraina”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
romania
republica moldova