Decizie surprinzătoare: Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda de bază

Decizie surprinzătoare: Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda de bază
scris 8 apr 2022

Banca Centrală a Rusiei a anunțat o decizie surprinzătoare de reducere a dobânzii de politică monetară, de la 20% până la 17%, după ce la debutul invaziei în Ucraina autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%, informează AFP.

Această reducere, care va intra în vigoare începând de luni 11 aprilie este justificată prin faptul că "riscurile la adresa stabilității financiare sunt în continuare prezente, dar au încetat să crească, pentru moment", grație în special restricțiilor impuse asupra mișcărilor de capital, a informat Banca Centrală a Rusiei într-un comunicat de presă.

În doi ani de pandemie, băncile au acordat credite noi în valoare de 194,5 miliarde lei CITEȘTE ȘI În doi ani de pandemie, băncile au acordat credite noi în valoare de 194,5 miliarde lei

Instituția a adăugat că va lua în calcul riscurile ridicate de condițiile interne și externe atunci când va decide politica monetară, adăugând că este posibil să adopte noi reduceri de dobândă la viitoarele reuniuni, scrie Agerpres.

Rubla rusească a pierdut până la 40% din valoare în raport cu dolalul după ce SUA și aliații săi au impus sancțiuni Rusiei după invazia din 24 februarie, dar și-a revenit în ultimele săptămâni grație restricțiilor asupra mișcărilor de capital introduse de Moscova, precum și continuării intrărilor de valută de pe urma exporturilor de petrol și gaze.

Ca urmare a sancțiunilor financiare fără precedent impuse Rusiei de Occident după invadarea Ucrainei, Banca Centrală a Rusiei a ordonat băncilor comerciale să plafoneze suma pe care clienții o pot retrage din depozitele lor în valută la 10.000 de dolari americani. În plus, băncile comerciale sunt obligate să nu mai vândă valută forte clienților. De asemenea, bursa de valori de la Moscova a fost închisă aproape o lună, iar Fondul suveran al Rusiei a devenit cumpărător de active pentru a păstra valoarea companiilor listate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
dobanda