Dodon denunță ideea unirii cu România într-o rară vizită în Găgăuzia

Dodon denunță ideea unirii cu România într-o rară vizită în Găgăuzia
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2017

Președintele moldovean prorus Igor Dodon și-a îndemnat susținătorii din regiunea separatistă moldoveană Găgăuzia să lupte împotriva celor pe care el îi acuză că vor să ”distrugă” ”statalitatea” Republicii Moldova, o fostă republică sovietică, prin unirea cu România vecină, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dodon a făcut aceste declarații în weekend, în cursul unei vizite la Comrat, capitala regiunii, în vederea marcării a 26 de ani de la declararea autonomiei regiunii, scrie News.ro.

Lideri moldoveni participă rar la asemenea evenimente, având în vedere tonul lor separatist.

Așa-numita republică găgăuză a fost declarată pe 19 august 1990, însă a fost catalogată neconstituțională de Guvernul de la Chișinău, care a oferit regiunii un statut autonom patru ani mai târziu.

Sursele de energie regenerabilă au salvat mii de vieți și au făcut economii de zeci de miliarde de dolari pe parcursul a 8 ani în Statele Unite CITEȘTE ȘI Sursele de energie regenerabilă au salvat mii de vieți și au făcut economii de zeci de miliarde de dolari pe parcursul a 8 ani în Statele Unite

Această regiune majoritar prorusă, în care sunt majoritari etnici turci găgăuzi - vorbitori de rusă și care au trecut la creștinismul ortodox -, a votat copleșitor în favoarea lui Dodon în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

”Nu avem altă opțiune decât să stăm împreună, iar împreună vom lupta dur împotriva celor care vor să distrugă statalitatea (Republicii) Moldova”, a declarat președintele prorus, adresându-se unei mulțimi care asista la un concert, referindu-se la unirea cu România.

Conducerea regiunii a participat la eveniment, dar și ambasadorii Rusiei și Turciei la Chișinău.

”Cred că toată lumea este de acord că avem prieteni care sunt apropiați Găgăuziei, și cred eu și (Republicii) Moldova”, a spus Dodon. ”Ei sunt Rusia și Turcia”.

”Sunt convins că nu putem supraviețui fără un parteneriat strategic cu Rusia”, a adăugat el.

Problema unirii Republicii Moldova cu România este profund controversată, mai ales în Republica Moldova, unde o parte importantă a populației vorbește rusa.

Cea mai mare parte a acestei foste republici sovietice a făcut parte din România înainte a al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui sondaj din aprilie, care nu a inclus regiunea moldoveană separatistă Transmistria, 23% dintre moldoveni sunt în favoarea unirii cu România, iar 58% i se opun.

Dodon a acuzat Wasgingtonul, la începutul lui 2016 că, exercită presiuni în vederea ”teribilului scenariu” al unirii Republicii Moldova cu România și a îndemnat Chișinăul să se întoarcă ”înapoi în URSS” prin intrarea în Uniunea Economică Eurasiatică.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău i-a răpuns catalogând această acuzație ””categoric falsă”.

În octombrie 2016, un marș în favoarea unirii cu Republica Moldova a degenerat în violențe la București, după ce mai multe persoane au spart cordoane de poliție în încercarea de a ajunge la un loc simbolic.

viewscnt
Afla mai multe despre
igor dodon
unire
gagauzia