Bursa de la Sofia cumpără IBEX, operatorul pieței de electricitate din Bulgaria, pentru aproape 2,7 milioane euro

Bursa de la Sofia cumpără IBEX, operatorul pieței de electricitate din Bulgaria, pentru aproape 2,7 milioane euro
scris 15 aug 2017

Bursa de Valori de la Sofia a anunțat marți că a ajuns la un acord cu holdingul energetic de stat Bulgarian Energy Holding (BEH) pentru preluarea IBEX, operatorul pieței de electricitate din țara vecină, în schimbul sumei de 5,2 milioane leva (2,66 milioane euro).

Independent Bulgarian Energy Exchange (IBEX), fondată în 2014, este deținută integral de Bulgarian Energy Holding, cea mai mare companie cu capital de stat din Bulgaria, cu active de peste 9 miliarde de euro.

Corespondentul Opcom din țara vecină și-a început activitatea în ianuarie 2016.

Un startup din Bulgaria a fost achiziționat de o companie americană pentru 35 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Un startup din Bulgaria a fost achiziționat de o companie americană pentru 35 de milioane de dolari

Holdingul energetic a decis să renunțe la IBEX pentru a se conforma cu regulamentele UE în privința liberalizării pieței de energie și a preveni un eventual abuz de poziție dominantă. Inițial, IBEX urma să fie transferată în portofoliul Ministerului Finanțelor. La cererea holdingului, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea vânzării IBEX către operatorul pieței de capital bulgare.

Bursa de la Sofia va plăti 4,2 milioane de leva la momentul semnării acordului, iar diferența până la 5,2 milioane leva va fi achitată în trei tranșe, într-un interval de 18 luni.

Tranzacția a primit acceptul Guvernului bulgar și mai trebuie aprobată de acționarii operatorului pieței de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa sofia
bse-sofia
ibex
independent bulgarian energy exchange
ibex
preluare