Economia Greciei se va redresa semnificativ în 2022

Economia Greciei se va redresa semnificativ în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2021

Economia Greciei ar urma să înregistreze o expansiune de 5,4% în 2022, după un avans de 3,3% în 2021 și un declin de 8,2% în 2020, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Măsurile adoptate de Guvernul de la Atena, de sprijinire a gospodăriilor și a afacerilor, vor ajuta la atenuarea impactului pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra companiilor din sectorul non-financiar. Totuși, sprijinul acordat economiei în timpul pandemiei va duce la un deficit primar de 7,2% din PIB, avertizează FMI.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

"În condițiile în care campania de vaccinare progresează, prelungirea pandemiei ar adăuga incertitudini fără precedent și riscuri semnificative tuturor sectoarelor economiei", pe lângă incertitudinile mai ample privind redresarea economiei mondiale, se arată în raportul FMI.

Banii primiți prin pachetul de redresare de la UE ar urma să sprijine creșterea economiei Greciei, a creditării, să ajute la reducerea impozitării și, în final, la îmbunătățirea ratingului de credit al țării. "Fondurile europene au potențialul de a sprijini tranziția Greciei spre un model de creștere mai verde și mai just, cu o rată mai scăzută a șomajului", apreciază FMI.

Grecia urmează să primească în următorii ani aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenții directe și 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi. Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi și împrumuturi. Comisia Europeană va distribui acești bani în tranșe, în funcție de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre. Prima tranșă ar putea veni în această vară, scrie Agerpres.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

Pe termen mediu, FMI se așteaptă la o scădere a datoriei Greciei, după ce a atins un nou nivel record în 2021, iar necesitățile financiare pentru rambursarea datoriilor rămân gestionabile, astfel încât datoria publică a țării rămâne sustenabilă.

În pofida pandemiei, Guvernul de la Atena a implementat reforme în câteva sectoare, deși într-un ritm mai lent comparativ cu trecutul apropiat. Reacția autorităților elene la pandemie a fost rapidă și eficientă, iar economia și-a dovedit reziliența, se arată în raportul FMI. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
fmi