Austria și SUA au anunțat că anchetează asupra problemelor de sănătate cu care se confruntă diplomați și alți responsabili americani de la Viena, care acuză simptome similare "sindromului Havana", informează AFP.
În luna mai, mai mulți senatori americani au declarat că guvernul anchetează asupra unei aparente creșteri a cazurilor de atacuri misterioase împotriva unor oficiali americani în lume, în condițiile în care noi informații au dezvăluit incidente susceptibile de a avea consecințe neurologice, arată Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Aceste atacuri au cauzat diverse stări de rău și chiar leziuni cerebrale unor diplomați și agenți ai serviciilor secrete care au lucrat în Cuba, China, Rusia și în alte țări, simptome denumite "sindromul Havana".
Rusia este suspectată a se afla în spatele acestor atacuri, chiar dacă mecanismul lor nu a fost încă explicat. Oameni de știință au emis ipoteza că acestea ar putea proveni de la niște microunde pulsatile.

Boala a primit numele de "sindromul Havana' pentru că i-a afectat prima dată pe angajații ambasadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomații americani și canadieni din Havana s-au plâns atunci de simptome precum amețeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului și anxietate, iar unii au descris starea lor drept "o ceață cognitivă'.
SUA au acuzat Cuba că a efectuat "atacuri sonice', acuzații negate cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creșterea tensiunii între cele două țări.
Austria găzduiește un important număr de diplomați străini care lucrează pentru organizații internaționale cu sediul la Viena.