Erdogan a schimbat conducerea Băncii Centrale a Turciei

Erdogan a schimbat conducerea Băncii Centrale a Turciei
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2023

Președintele Tayyip Erdogan a numit-o pe Hafize Gaye Erkan, director financiar în Statele Unite, pentru a conduce Banca Centrală a Turciei, pe fondul încercărilor de a înăspri politica monetară după ani de reduceri ale dobânzii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Erkan, fost co-director al First Republic Bank și director general la Goldman Sachs, a preluat funcția la doar o săptămână după ce Erdogan l-a numit pe Mehmet Simsek ministru de Finanțe, pentru a rezolva criza costului vieții și alte tensiuni cu care se confruntă economia Turciei, un semnal clar că noul Guvern va reveni la politici economice mai ortodoxe, scrie Agerpres.

FOTO Produse retrase de la vânzare din cauza contaminării cu o substanță toxică și cancerigenă CITEȘTE ȘI FOTO Produse retrase de la vânzare din cauza contaminării cu o substanță toxică și cancerigenă

Spre deosebire de teoriile economice clasice, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflația. În consecință, Erdogan a presat Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susține producția și exporturile.

Însă, abordarea neortodoxă a lui Erdogan cu privire la dobânzi a lăsat piețele la mâna unui mix de reglementări și intervenții ad-hoc, astfel că noi măsuri au fost introduse informal sau de la o zi la alta. În aceste condiții, investitorii străini au plecat, iar deținerile străine de acțiuni și obligațiuni turcești au scăzut cu aproape 85%, sau 130 de miliarde de dolari, începând din 2013.

Politicile economice ale lui Erdogan au fost unele costisitoare, Banca Centrală a Turciei cheltuind aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susține lira, rezervele valutare au coborât în teritoriul negativ, iar inflația a urcat la 85% anul trecut.

Hafize Gaye Erkan, în vârstă de 43 de ani, licențiată în finanțe la Universitatea Princeton, va fi al cincilea guvernator din ultimii patru ani, urmând să-l înlocuiască pe Sahap Kavcioglu, un susținător al reducerilor de dobânzi care au dus la prăbușirea lirei și la inflația record. Kavcioglu a fost numit șeful Autorității de Supervizare Bancară a Turciei (BDDK).

"Este neclar cât de mult timp ar putea tolera Erdogan o abordare mai pragmatică pe frontul economic, ținând cont de prioritățile care vor fi prezentate la alegerile locale din martie 2024", a apreciat Wolfango Piccoli de la Teneo.

The New York Times: Polonia nu este prietenul pe care și-l imaginează Vestul CITEȘTE ȘI The New York Times: Polonia nu este prietenul pe care și-l imaginează Vestul

Partidul aflat la guvernare (AK Party) vrea să recâștige de la opoziție marile orașe, în martie 2024.

În timpul carierei sale din New York City, Hafize Gaye Erkan și-a câștigat o reputație de persoană "dură, eficientă și inteligentă", a afirmat Kathryn Wylde, director general al organizației nonprofit Partnership for New York City nonprofit, unde Erkan a lucrat ca director.

"Cu certitudine ea nu este o persoană care poate fi manipulată, dar poată să nu fie de acord fără a fi dezagreabilă", a explicat Wylde.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
banca centrală a turciei