Economia Greciei s-a contractat neașteptat, o nouă lovitură pentru zona euro

Economia Greciei s-a contractat neașteptat, o nouă lovitură pentru zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2023

Economia Greciei s-a contractat în primul trimestru din 2023, un rezultat care ar putea influența datele mai ample privind zona euro, după ce Germania a intrat în recesiune, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În perioada ianuarie-martie 2023, PIB-ul a scăzut cu 0,1% față de trimestrul patru din 2022, când se înregistrase un avans de 1,1%, arată datele Autorității Naționale de Statistică. Toți cei trei economiști intervievați de Bloomberg anticipau o creștere a economiei elene, scrie Agerpres.

Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii CITEȘTE ȘI Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii

Declinul vine pe fondul scăderii investițiilor, care a compensat creșterea cheltuielilor de consum și a exporturilor.

Joi, Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) va publica datele finale privind zona euro, analiștii estimând o creștere zero.

Pentru Grecia, perspectivele arată bine, Comisia Europeană și-a dublat estimările privind creșterea economiei în 2023, la 2,4%.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se așteaptă la o expansiune a economiei elene de 2,2% în 2023 și de 1,9% în 2024.

Un mandat puternic al premierului Kyriakos Mitsotakis îi va permite să continue reformele și politica fiscală responsabilă, sporind speranțele că statul elen își va recâștiga ratingul de tip investment-grade (recomandat pentru investiții), pierdut în urmă cu 13 ani, apreciază analiștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie