Erdogan anunță a treia creștere, în decurs de un an, a salariului minim în Turcia

Erdogan anunță a treia creștere, în decurs de un an, a salariului minim în Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2022

Salariul minim în Turcia - afectată de o inflație de peste 84% în decurs de un an - urmează să crească începând de la 1 ianuarie la 8.500 de lire turcești net (aproximativ 430 de euro), a treia creștere în acest an, anunță președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 40% dintre turci trăiesc din salariul minim, scrie News.ro

ANUNȚ Digi generează bucurie în Spania CITEȘTE ȘI ANUNȚ Digi generează bucurie în Spania

Salariul minim era de 2.826 de lire turcești (aproximativ 142 de euro) în decembrie 2021.

El a fost creescut la 4.253 de lire turcești (aproximativ 215 euro) în ianuarie 2022 și la 5.500 de lire turcești (aproximativ 278 de euro) în iulie - un nivel insuficient pentru a trăi în orașe mari ca Istanbulul.

”PERIOADĂ CRITICĂ” ÎNAINTEA ALEGERILOR

Erdogan - care recunoaște că Turcia traversează o ”perioadă critică”, cu mai puțin de șase luni înaintea alegerilor prezidențiale și legislative prevăzute în primăvară - promite o ”scădere rapidă a inflației încă de la sfârșitul lunii”.

”Suntem hotărâți să scădem inflația cu 20% până la sfârșitul anului viitor”, promite el.

Sindicatele au cerut 9.500 de lire turcești (aproximativ 480 de euro) pe lună, însă șeful statului turc a anunțat că nu a fost posibil să se ajungă la un acord.

”După o serie de întâlniri, din nefericire, angajatul și angajatorul nu s-au putut pune de acord asupra unei sume”, a declarat Erdogan, apreciind că suma anunțată reprezintă un ”compromis rezonabil”.

Creșterea prețurilor la consum a scăzut, în noiembrie, în Turcia - pentru prima oară din mai 2021 - la 84,4% pe un an, de la 85,5% în octombrie, potrivit unor date oficiale.

Un grup de economiști independenți estimează însă că nivelul real al inflației este de peste două ori mai mare, în timp ce moneda turcă s-a depreciat cu aproape 30% în acest an.

Banca centrală turcă și-a păstrat principala dobândă stabilă, la 9%, după patru luni de scăderi consecutive, potrivit dorinței președintelui turc și împotriva inflației.

În răspărul teoriilor economice clasice, șeful statului turc - care vrea să fie reales în iunie - susține că dobânzile mari favorizează inflația.

CREȘTEREA ECONOMICĂ SCADE

La o inflație de 84,39%, băncile riscă să piardă în acest an 75,39% din valoarea unui împrumut, la nivelul oficial al dobânzii.

Potrivit unor observatori, această pierdere riscă să paralizeze împrumuturile și să încetinească creșterea economică a Turciei.

”Creșterea economică va continua să încetinească în primul semestru al anului viitor și este foarte posibil ca președintele Erdogan să exercite presiuni asupra (Băncii centrale) să-și relaxeze și mai mult politica înaintea alegerilor de anul viitor”, estimează într-o notă adresată clienților Nicholas Farr de la Capital Economics.

Potrivit acestui analist, încercările Guvernului turc de a îndemna exportatorii să vândă dolari și surse de finanțare internaționale au contribuit la stabilizarea lirei turcești în ultimele luni.

”Dar acest lucru nu este viabil, iar noi preconizăm că ea (lira turcească) se va deprecia cu aproximativ 20% față de dolar până la sfârșitul lui 2023”, avertizează analistul.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
turcia
erdogan