Erdogan anunță - Turcia a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria proprie în Marea Neagră

Erdogan anunță - Turcia a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria proprie în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2020

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia a descoperit în Marea Neagră "cel mai mare" depozit de gaz natural "din istoria sa", adăugând că speră să-l distribuie în 2023, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Turcia a făcut cea mai mare descoperire de gaz natural din istoria sa în Marea Neagră", a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul, precizând că aceste rezerve sunt estimate la 320 de miliarde de metri cubi, arată news.ro.

Carrefour deschide primul hipermarket din Târgoviște și aduce opțiuni multiple de cumpărare, online și offline CITEȘTE ȘI Carrefour deschide primul hipermarket din Târgoviște și aduce opțiuni multiple de cumpărare, online și offline

Erdogan a precizat că descoperirea a fost făcută în perimetrul de explorare Tuna-1. Potrivit lui, primele indicii arată că "depozitul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă", fără a da alte detalii. 

Președintele turc a afirmat că Turcia va accelera în următoarele luni căutările de hidrocarburi în Mediterana orientală, ignorând apelurile Uniunii Europene.

"Vom accelera operațiunile noastre în Mediterana odată cu desfășurarea la sfârșitul anului a navei de foraj Kanuni, care în prezent este în întreținere", a declarat Erdogan, adăugând că speră "la descoperiri asemănătoare" celei de vineri.

EXCLUSIV Frații Micula pregătesc prima lor dezvoltare imobiliară din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Micula pregătesc prima lor dezvoltare imobiliară din București

O altă navă de foraj maritim și mai multe de cercetare seismică au fost deja trimise în zonele din Mediterana orientală disputate între Turcia, Grecia și Cipru.             

Acum două săptămâni, Ankara a trimis nava Oruç Reis, escortată de nave de război, într-o zonă revendicată de Grecia, declanșând o escaladă a tensiunilor.

Descoperirile în ultimii ani a unor depozite importante de gaze în Mediterana orientală a stârnit interesul țărilor riverane. Ankara s-a simțit exclusă și a intensificat forajele unilaterale, stârnind nemulțumirea vecinilor și a Uniunii Europene.

Analiștii avertizează că Turcia nu are experiență în producția de gaze din ape adânci și cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul.

În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani Petrom și Exxon au anunțat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficiența României iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
erdogan
marea neagra