Erdogan rupe un acord cu Grecia și anunță că nu mai vrea să se întâlnească cu liderii greci

Erdogan rupe un acord cu Grecia și anunță că nu mai vrea să se întâlnească cu liderii greci
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a rupt un acord cu Atena și nu vrea să se mai întâlnească cu liderii greci, pe care-i acuză că nu sunt ”cinstiți”, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Nu vom mai avea întâlniri bilaterale cu ei”, a anunțat șeful statului turc într-un discurs pe care l-a susținut în fața grupului parlamentar al partidului său, miercuri, la Ankara, în contextul în care liderii celor două țări își multiplică acuzații reciproce, scrie News.ro.

Criză de ciobani în România. Se refuză salarii de 4.000 de lei pe lună CITEȘTE ȘI Criză de ciobani în România. Se refuză salarii de 4.000 de lei pe lună

”Știți că aveam un acord de înalt consiliu strategic cu Grecia. Eu am prevenit Ministerul nostru de Externe ieri (marți). Noi am rupt acest acord”, a anunțat Erdogan.

Acest acord, încheiat în 2010, prevedea reuniuni regulate la nivel înalt în vederea unei dezvoltări a cooperării între Turcia și Grecia.

Recep Tayyip Erdogan l-a atacat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, fără să-l numească.

”Se duce în Statele Unite și face declarații împotriva noastră în Congres. Ne-am săturat acm. Dacă ești cinstit, suntem pregătiți să te primim. Dar nu ești, îmi pare rău”, a tunat șeful statului turc.

Kyriakos Mitsotakis a dat asigurări unor jurnaliști, marți, la Bruxelles, că ”nu se angajează într-un joc de ping-pong al unor acuzații personale cu președintele turc”.

”Turcia este cea care ne amenință. este clar că nu noi amenințăm Turcia” și ”nu vom fi niciodată cei care recurg la escaladare, insulte și acuzații personale”, a declarat el, exprimându-și regretul față de faptul că Ankara ”pierde din nou o ocazie de a-și îmbunătăți în mod substanbțial relațiile cu Grecia”.

Turcia și-a intensificat criticile vizând Grecia în urma unei intervanții a lui Kyriakos Mitsotakis în Congresul Statelor Unite, la jumătatea lui mai.

Premierul grec a criticat atunci Turcia, fără să o menționeze în mod deschis.

Presa proguvernamentală turcă a interpretat acest discurs ca pe un apel adresat Washingtonului de a nu furniza avioane de luptă de tip F-16, cerute de Turcia.

Autoritățile turce reproșează de asemenea Greciei faptul că înarmează insule la Marea Egee și o acuză de încălcarea, prin acest lucru, a două tratate.

Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a reiterat marți că Ankara va pune în discuție suveranitatea Greciei asupra acestor insule, în cazul în care Atena continuă să trimită trupe pe aceastea.

”Grecia încalcă statutul acestor insule și trebuie să le dezarmeze. Altfel va începe o dezbatere pe tema suveranității lor”, a declarat șeful diplomației turce agenției turce de presă Anadolu.

Convins de faptul că are ”dreptul” de partea sa, premierul grec a respins drept ”total inacceptabil” ”potopul de survoluri (turce) ale insulelor egeene” grecești ”luna trecută”, însă s-a declarat încrezător în ”aliații săi puternici”.

Președintele francez Emmanuel Macron, care prezxidează Uniunea Europeană (UE) până în iulie, a susținut Atena și a condamnat orice punere în discuție a ”suveranității” grecești.

Berlinul consideră, și el, ”inacceptabilă” o ”punere în discuție a suveranității statelor membre UE”, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, Wolfgang Büchner.

”Germania s-a angajat în trecut ca problemele aflate în suspans între Grecia și Turcia să fie rezolvate în cadrul unui dialog (...) și dreptului internațional”, a subliniat el, la Berlin,declarând că țara sa este ”pregătită să continue” acest demers.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
grecia
turcia