Europarlamentar bulgar: România folosește deja toate pârghiile politice pentru admiterea deplină a țării în Schengen

Europarlamentar bulgar: România folosește deja toate pârghiile politice pentru admiterea deplină a țării în Schengen
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Europarlamentarul bulgar Emil Radev din partidul de guvernământ GERB (membru al grupului popularilor europeni) a declarat că România folosește deja toate pârghiile politice pentru a face presiuni pentru admiterea deplină a țării în Schengen, prin blocarea participării Austriei la reuniunile NATO, transmite Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Radev este de părere că trebuie să se exercite presiuni asupra Vienei și de către Bulgaria. „Acest lucru trebuie să se întâmple, dar nu prin intermediul afacerilor, pentru că afacerile austriece hrănesc muncitorii bulgari și, de asemenea, ne-au susținut ca membru deplin. Este necesar să folosim instrumente la nivel de stat”, a subliniat europarlamentarul bulgar.

Fermierii ar putea relua protestele și amenință că vor bloca centura Bucureștiului dacă nu sunt lăsați în Piața Victoriei CITEȘTE ȘI Fermierii ar putea relua protestele și amenință că vor bloca centura Bucureștiului dacă nu sunt lăsați în Piața Victoriei

„Luna viitoare, se va vota în legătură cu sediul Agenției pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Nouă state membre solicită să-l aibă în capitala lor, unul dintre acestea este Viena. Presiunea poate fi exercitată și în acest caz”, a explicat Radev, adăugând că, împreună cu colegul său, Andrei Novakov, au adresat Comisiei Europene o întrebare privind eliminarea controlului în porturile dunărene.

Emil Radev a indicat că se așteaptă un răspuns în acest sens, la începutul lunii viitoare. „Insistăm pentru includerea transportului intern între Bulgaria și România în traversarea liberă a frontierei. Există un punct separat în Codul Schengen care reglementează transportul regulat, intern, cu feribotul. Oriahovo – Bechet și Silistra – Călărași îndeplinesc condițiile pentru transport regulat între porturile situate în statele membre fără oprire într-un al treilea port.

Comercianții susțin că există încă multă incertitudine cu privire la includerea căii navigabile în acord și chiar și așa, tot ar fi o problemă, deoarece feriboturile între Bulgaria și România de multe ori nu circulă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile”, a comentat europarlamentarul.

Emil Radev a precizat că nu există conceptul de „admitere parțială” și că Austria și Slovacia au fost admise în etape, pentru că trebuiau să își pregătească granițele terestre. „Dar decizia finală a fost să adere pe cale aeriană, maritimă și terestră în același timp. Noi suntem excepția de la regulă. De aceea, trebuie să apărăm dreptul pe care ni-l oferă legislația”, a subliniat Emil Radev.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
romania
bulgaria