Firmele din Transnistria sunt obligate să plătească taxe vamale în Republica Moldova. Liderul regiunii separatiste: Să-și vină în fire!

Firmele din Transnistria sunt obligate să plătească taxe vamale în Republica Moldova. Liderul regiunii separatiste: Să-și vină în fire!

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2024

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până acum, deși companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chișinău ca agenți economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chișinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene și că au introdus măsura brusc, fără a o anunța în prealabil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noul Cod vamal al Republicii Moldova menționează că scutirile anterioare introduse în legea cu privire la tariful vamal au fost abrogate. Mai exact, a fost abrogată o prevedere care se referea la „operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar”, potrivit news.ro.

VIDEO Grecia redeschide vechiul palat al regelui Filip al II-lea al Macedoniei, după lucrări de 16 ani CITEȘTE ȘI VIDEO Grecia redeschide vechiul palat al regelui Filip al II-lea al Macedoniei, după lucrări de 16 ani

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor așa cum o fac și celelalte companii din Republica Moldova. În același timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Schimbarea cadrului normativ care reglementează activitățile agenților economici din regiunea transnistreană se realizează în contextul includerii treptate a acestora în spațiul economic și comercial unic al Republicii Moldova, precum și în asigurarea condițiilor de concurență loială pentru toți agenții economici care activează în țara”, au declarat reprezentanții Biroului de Reintegrare.

Cel mai vechi și mai faimos magazin universal din Croația, cândva mândria locuitorilor din Zagreb, este de vânzare CITEȘTE ȘI Cel mai vechi și mai faimos magazin universal din Croația, cândva mândria locuitorilor din Zagreb, este de vânzare

Liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, se arată indignat de faptul că oamenii de afaceri din Transnistria trebuie să achite taxele vamale începând cu ianuarie 2024.

În acest sens, acesta a publicat o adresare video către conducerea de la Chișinău, în care acuză „colectarea forțată” a taxelor vamale de la entitățile economice din stânga Nistrului și spune că această practică „nu reprezintă valori europene, ci o încălcare a dreptului la activitatea antreprenorială”, relatează NewsMaker și Vocea Basarabiei.

„Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul de a desfășura activitate economică externă cu Uniunea Europeană prin programul DCFTA, iar autoritățile de la Chișinău au făcut totul pentru a pune o spiță în roți la această decizie. Voi sunteți cel care nu deschideți conturi bancare pentru întreprinderile noastre care sunt înregistrate în Moldova. Voi veți paraliza sistemul bancar”, le-a reproșat Krasnoselski liderilor de la Chișinău.

VIDEO Erdogan își scoate oamenii pe străzi în prima zi a anului: manifestație naționalistă uriașă la Istanbul \ CITEȘTE ȘI VIDEO Erdogan își scoate oamenii pe străzi în prima zi a anului: manifestație naționalistă uriașă la Istanbul "împotriva PKK și a terorismului israelian"

El acuză, de asemenea, că a fost vorba despre o decizia unilaterală, care nu are temei juridic.

Liderul de la Tiraspol a cerut autorităților moldovenești „să-și vină în fire, să iasă de pe calea agresiunii și să ia calea negocierilor politice pașnice”.

„Acesta nu este un pas puternic, este un pas slab. Sunteți lideri slabi. Pur și simplu nu înțelegeți consecințele care pot urma în urma acțiunilor voastre. Manifestarea puterii este o conversație, un dialog. Și ceea ce ați făcut este un drum spre nicăieri, spre gol”, a mai declarat acesta.

Politicianul a adăugat că „noile decizii ale Chișinăului de presiune economică au fost o surpriză pentru Transnistria, dar nu un șoc, pentru că întreaga istorie a relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău este plină de astfel de evenimente și situații”.

Kremlinul are o listă de active occidentale care ar fi confiscate dacă G7 ar decide confiscarea rezervelor blocate ale băncii centrale CITEȘTE ȘI Kremlinul are o listă de active occidentale care ar fi confiscate dacă G7 ar decide confiscarea rezervelor blocate ale băncii centrale

Vadim Krasnoselski a discutat joi despre această situație cu așa-zișii șefi ai direcțiilor economice și de politică externă ale regiunii, Serghei Obolonic, respectiv Vitali Ignatiev.

Vitali Ignatiev a spus că la sfârșitul anului trecut Chișinăul și Tiraspolul au purtat negocieri între grupurile de lucru pe probleme economice, dar „nu au existat semnale din partea Republicii Moldova cu privire la introducerea acestui tip de povară fiscală”.

„Am încercat să clarificăm această problemă în cadrul actualelor formate de negociere 5+2, însă partea moldovenească nu a anunțat o poziție obiectivă. Lucrăm pentru o colaborare, încercăm să înțelegem mecanismele a ceea ce se întâmplă. Nu există o poziție clară în acest moment. Dar, din păcate, semnalele care vin sunt destul de negative”, s-a plâns și Serghei Obolonic. (News.ro)
Compromisuri pentru energie ieftină

Și fostul vicepremier moldovean pentru reintegrare Alexandru Flenchea a criticat noua regulă. Flenchea spune că regula este „descurajatoare” în raport cu agenții economici care sunt independenți de grupul Sheriff - deținătorul a mai multor companii-monopol în regiunea transnistreană, inclusiv uzina metalurgică din Râbnița, care primește autorizații de mediu preferențiale din partea Chișinăului în schimbul energiei electrice „ieftine”.

Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire între Zelenski și Orban CITEȘTE ȘI Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire între Zelenski și Orban

„În pofida statisticilor oficiale care arată că UE este piața principală pentru exporturile din Transnistria, principalul cumpărător al mărfurilor din regiunea transnistreană, respectiv principala sursă de bani, este chiar Republica Moldova. Din banii veniți de pe malul drept, cea mai mare parte se duce către achiziția de energie electrică care, se știe, fiind produsă din gaz pentru care Transnistria nu plătește, este cea mai ieftină din zonă. Nevoia de energie ieftină face ca Chișinăul să fie nevoit să meargă în întâmpinarea Tiraspolului și să ofere uzinei metalurgice de la Râbnița autorizații de mediu, necesare pentru exportul de oțel pe piața UE”, a explicat Flenchea.

„Cea mai recentă autorizație de mediu a fost emisă în ultima zi de lucru a anului 2023. (…) Nu mai este secret pentru nimeni că autorizațiile de mediu pentru uzina de la Râbnița sunt parte a deal-lului energetic. (…) Integrând plenar economia regiunii în RM (tacit și stângace) descurajăm puținele companii independente de Sheriff prin impozitarea importurilor. Aceasta în timp ce oferim contracte preferențiale și autorizații nemeritate companiilor mari controlate de Sheriff”, a scris Flenchea pe rețelele sociale, potrivit NewsMaker.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
maia sandu
moldova