FOTO Zi tensionată la Chișinău, unde are loc un amplu protest antiguvernamental. UPDATE Protestul s-a încheiat

FOTO Zi tensionată la Chișinău, unde are loc un amplu protest antiguvernamental. UPDATE Protestul s-a încheiat
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2023

UPDATE Protestul de la Chișinău s-a încheiat după aproximativ o oră și jumătate, timp în care diverși vorbitori au ținut discursuri în care au criticat conducerea țării. Manifestanții au strigat sloganuri antiguvernamentale și împotriva președintei Maia Sandu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Anunțat inițial în fața Parlamentului, protestul s-a mutat în fața Teatrului Național de Operă și Balet, pe scările căruia au fost „scoase la vânzare” haine, semn că populația n-ar avea bani.

Protestul organizat de Partidul Șor s-a încheiat cu lansarea în aer a unor porumbei, în semn de „pace”.

Două cutremure de magnitudini 3,3 și 3,1 pe Richter, la interval de trei minute, duminică în județul Gorj CITEȘTE ȘI Două cutremure de magnitudini 3,3 și 3,1 pe Richter, la interval de trei minute, duminică în județul Gorj

Participanții au adoptat o rezoluție prin care cer ca guvernarea să ofere în șapte zile un răspuns pozitiv la solicitarea cetățenilor de achitare a facturilor la energie și gaze pentru lunile decembrie-februarie.

La final, trei ambulanțe au fost chemate pentru că unor participanți li s-a făcut rău, dar înaintarea lor a fost îngreunată pe bulevardul principal, Ștefan cel Mare, care era blocat de protestatarii care se dispersau. În cele din urmă, circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost reluată, a informat Poliția.

Și pentru a încheia într-o notă mai veselă deplasarea la miting, unii manifestanți au dansat în parcuri după ce au plecat de la prostest, pe muzică pusă în boxe.

Știrea inițială:

Câteva mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Chișinăului, unde în fața Parlamentului este anunțat un amplu protest organizat de Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul Șor al oligarhului prorus Ilan Șor, dat în urmărire internațională și pus pe lista sancțiunilor de Marea Britanie și Statele Unite, relatează News.ro.

Protestul organizat de Partidul Șor, ce trebuia să aibă loc în fața Parlamentului, s-a mutat la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Oamenii s-au adunat cu pancarte în mâini și steaguri ale Republicii Moldova. Poliția a constatat încălcarea celor expuse în declarația prealabilă cu privire la locația desfășurării întrunirii. Potrivit oamenilor legii, schimbând locația, organizatorii nu au respectat declarația.

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Banca germană Commerzbank va reveni în indicele bursier DAX la sfârșitul lunii CITEȘTE ȘI Banca germană Commerzbank va reveni în indicele bursier DAX la sfârșitul lunii

În fruntea protestatarilor sunt deputata ȘOR Marina Tauber, aflată sub control judiciar, Reghina Apostolova, de asemenea membră a partidului ȘOR, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, relatează TV8.md.

Protestatarii cer ca guvernul să plătească integral facturile cetățenilor pentru lunile decembrie-februarie. Ei scandează „Jos guvernarea” și „Jos dictatura”.

„Suntem puternici, uniți și solidari și vom obține victorie”, a declarat deputata Partidului ȘOR, Marina Tauber.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, a declarat pentru Radio Moldova că sunt acțiuni de destabilizare a situației în țară. „ȘOR, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiție”, a declarat ea.

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Cehia a anunțat că nu mai depinde de importul de gaze naturale din Rusia CITEȘTE ȘI Cehia a anunțat că nu mai depinde de importul de gaze naturale din Rusia

Platforma DA consideră că, revendicările protestului organizat de Partidul Șor „reprezintă apogeul populismului și cinismului. A cere de la Guvern achitarea integrală a facturilor pentru consumul de gaz, energie și căldură din această iarnă pentru toți cetățenii denotă o degradare fără precedent a discursului politic” În acest context, Platforma DA îndeamnă cetățenii să nu participe la protest alături „de hoții de miliarde și complicii lor”.

Din municipiul Bălți spre Chișinău s-au deplasat duminică dimineața opt microbuze și autobuze cu manifestanți, potrivit deschide.md. Câteva grupuri de locuitori ai municipiului Bălți, printre care și tineri, au pornit organizat duminică dimineață spre Chișinău, pentru a manifesta împotriva actualei guvernări. Tinerii vor să ceară micșorarea tarifelor la agentul termic, gaze și energie electrică. Întrebați la îndemnul cui au ieșit să protesteze și cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiți să răspundă.

Oamenii au fost îndemnați să participe la miting de către reprezentanții partidelor „ȘOR”, „PACE” și Mișcarea Populară, relatează deschide.md.

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Realme a lansat un smartphone care se încarcă în mai puțin de 10 minute CITEȘTE ȘI Realme a lansat un smartphone care se încarcă în mai puțin de 10 minute

Associated Press a relatat vineri că Facebook a permis politicianului fugar Ilan Șor să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni ale SUA. Anunțurile în care apărea politicianul condamnat Ilan Șor au fost, în cele din urmă, eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi fost văzute de milioane de ori în Republica Moldova.

Pe de altă parte, câteva persoane s-au adunat în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Capitalei pentru a protesta contra Partidului Șor și a mitingului preconizat în fața Parlamentului. Oamenii au venit cu steaguri ale României, dar și ale NATO, relatează TV8.md.

Moldova s-a mai confruntat cu asftel de mișcări de stradă și în toamna anului trecut. O investigație de presă a arătat că în spatele acestor proteste au stat forțe proruse din Republica Moldova, între care oligarhul Ilan Șor, dat în căutare internațională.

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Kazahstanul va livra luna viitoare Germaniei petrol prin conducta Drujba CITEȘTE ȘI Kazahstanul va livra luna viitoare Germaniei petrol prin conducta Drujba

De altfel, sâmbătă, autoritățile au efectuat peste 20 de percheziții și au reținut opt persoane într-un dosar de finanțare ilegală legat de partidul lui Ilan Șor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de la Chișinău, citat de deschide.md, „acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul R.Moldova, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de Partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie”.

Poliția i-a îndeamnat pe toți participanții la protestul de duminică să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor. „Poliția nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaților săi. Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislației”, au subliniat oamenii legii.

Șase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituție cu profil sportiv, au fost conduși duminică la Inspectoratul de Poliție pentru documentare, iar asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit.

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Sursă foto: captură video cont Facebook NewsMaker.md

Rezervările Air France-KLM au revenit aproape la nivelurile anterioare pandemiei de Covid-19 CITEȘTE ȘI Rezervările Air France-KLM au revenit aproape la nivelurile anterioare pandemiei de Covid-19

Protestul din capitala Republicii Moldova vine pe un fond tensionat. Acțiunile de protest preconizate pentru ziua de duminică sunt „orchestrate”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Radio Moldova. El a spus că Federația Rusă mizează în Republica Moldova pe „politicieni corupți și vulnerabili”.

„Problema Federației Ruse este că mizează întotdeauna în Republica Moldova pe politicieni corupți și vulnerabili. Ei nu înțeleg că la noi nu este dictatură ca în Federația Rusă. La noi chiar și această grupare organizată are dreptul de a ieși la proteste pașnice, în limitele legii, să nu destabilizeze. Dacă o să încerce, evident că instituțiile de menținere a ordinii o să intervină și nu o să permită”, a spus Igor Grosu.

Tonul între Moscova și Chișinău s-a înăsprit în ultima vreme, oficialii ruși avertizând că Republica Moldova ar putea deveni „noua Ucraina”, din cauza orientării ei proocidentale.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise. \ CITEȘTE ȘI FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise. "Nu știu dacă în țara de origine se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă."

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută în fața liderilor UE și apoi vineri, în fața participanților de la Conferința de Securitate de la Munchen, că Rusia are planuri pentru a „distruge” și „sugruma” Republica Moldova.

La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acțiuni subversive, inclusiv luări de ostatici și atacuri asupra unor instituții, în care ar fi urmat să fie implicați cetățeni „cu pregătire militară” din Federația Rusă, Belarus, Serbia și Muntengru.

De atunci, Republica Moldova a interzis accesul în țară mai multor cetățeni străini, unii din Serbia și Muntengru. În cel mai recent exemplu, chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost depistați pe aeroportul din Chișinău patru cetățeni străini care voiau să intre în Moldova cu acte false. Erau cetățeni din Uzbekistan și veniseră din Istanbul.

viewscnt
Afla mai multe despre
protest chisinau
republica moldova rusia
razboi rusia ucraina