Gazprom a declarat forță majoră în livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important

Gazprom a declarat forță majoră în livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2022

Compania rusă Gazprom a declarat forță majoră în ceea ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important - se presupune că Germania - începând cu 14 iunie, potrivit unui document oficial citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest lucru înseamnă că Gazprom nu va mai furniza gaze acestui client.

Zelenski i-a demis pe șeful SBU și pe procurorul general al Ucrainei CITEȘTE ȘI Zelenski i-a demis pe șeful SBU și pe procurorul general al Ucrainei

O sursă comercială a declarat că scrisoarea se referea la livrările către Germania prin conducta Nord Stream 1, arată G4Media.

În document, Gazprom arată că nu își poate îndeplini obligațiile de furnizare din cauza unor circumstanțe „extraordinare” care nu se află sub controlul său.

Anterior, gigantul energetic rus Gazprom a reiterat că nu poate garanta funcționarea în siguranță a unei părți critice a gazoductului Nord Stream 1, prin care livrează gaze Europei, din cauza îndoielii cu privire la returnarea unei turbine din Canada.

Refuzați în Europa, combustibili rusești inundă piața din Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Refuzați în Europa, combustibili rusești inundă piața din Orientul Mijlociu

Ottawa a transmis în weekend că a eliberat o autorizație pentru a permite returnarea turbinei pentru stația de compresoare Portovaia a Nord Stream 1.

”Gazprom nu are un singur document care să permită Siemens să aducă înapoi un motor cu turbină pentru gaze din Canada... pentru (stația)Portovaia. În aceste circumstanțe, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă cu privire la evoluția în continuare a situației privind asigurarea funcționării în siguranță a Portovaia, care este o facilitate critică pentru gazoductul Nord Stream”, a spus Gazprom.

Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze.

”Nu comentăm declarațiile Gazprom”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Anunțul din weekend al Canadei spunea că emite ”un permis limitat în timp și revocabil”, pentru a scuti returnarea echipamentului de la sancțiunile rusești și, de asemenea, a anunțat noi măsuri ca răspuns la ceea ce Moscova numește ”o operație militară specială” în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy a declarat miercuri că experții săi ”lucrează intens la toate celelalte aprobări oficiale și logistică”, în urma primului pas politic din Canada.

"Acestea sunt procese care fac obiectul controalelor la export și import. Scopul nostru este să transportăm turbina la locul de utilizare cât mai repede posibil", se arată în comunicat.

Ministerele Ucrainei pentru Energie și Externe au îndemnat Canada să-și revizuiască decizia, despre care au spus că echivalează cu ajustarea sancțiunilor impuse Moscovei ”la capriciile Rusiei”.

Un grup care reprezintă diaspora canadiană-ucraineană a declarat, de asemenea, marți, că solicită o revizuire judiciară a deciziei guvernului canadian, deoarece încearcă să oprească returnarea turbinei.

Luna trecută, Rusia a redus fluxurile de gaz la 40% din capacitatea totală a Nord Stream 1, invocând revenirea întârziată a turbinei.

Cu o capacitate anuală de peste 55 de miliarde de metri cubi, conducta este de așteptat să rămână inactivă până pe 21 iulie, pe parcursul a 10 zile de întreținere anuală.

Europa se teme că Rusia ar putea extinde întreținerea programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, punând în dezordine planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și agravând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi dureros de mari pentru consumatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
nord stream 1