Gazprom a livrat Europei și Turciei o cantitate record de 19,4 miliarde metri cubi de gaze în luna ianuarie

Gazprom a livrat Europei și Turciei o cantitate record de 19,4 miliarde metri cubi de gaze în luna ianuarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2021

Grupul rus Gazprom a anunțat luni că în ianuarie 2021 livrările sale de gaze naturale pentru țările din afara fostei URSS au atins un nivel record de 19,4 miliarde metri cubi, în creștere cu 45,4% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, informează S&P Global Platts.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe baza prețurilor spot înregistrate în prezent la gaze naturale, livrările făcute de Gazprom în luna ianuarie au o valoare de peste 4,5 miliarde dolari, scrie Agerpres.

"Achizițiile de la Gazprom au fost majorate, în special de marii consumatori de gaze naturale rusești", a informat Gazprom.

Situația dosarelor de daună RCA deschise și avizate de societățile de asigurare în T3. City Insurance și Euroins România au cumulat peste 75% din dosarele de daună RCA avizate CITEȘTE ȘI Situația dosarelor de daună RCA deschise și avizate de societățile de asigurare în T3. City Insurance și Euroins România au cumulat peste 75% din dosarele de daună RCA avizate

Grupul rus a precizat că luna trecută Germania și-a majorat achizițiile de gaze naturale cu 32,4%, Italia cu 221,5%, Turcia cu 20,8%, Franța cu 77,3%, Olanda cu 21,2%, iar Polonia cu 89,9%. Livrările record ale Gazprom vin într-un context în care Occidentul presează Germania să renunțe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al președintelui rus Vladimir Putin.

Cererea de gaze naturale a crescut pe fondul valului de frig care a traversat Asia și Europa în cursul lunii ianuarie 2021. În plus, prețurile spot mai mari pe piața din Asia au atras o parte din gazele naturale lichefiate din Europa, ceea ce a deschis calea pentru Gazprom să își majoreze livrările. Comparativ, luna ianuarie 2020 a fost una slabă pentru vânzările de gaze naturale rusești, ca urmare a temperaturilor ridicate și a stocurilor mari de gaze naturale din depozite.

Cu prilejul unei conferințe energetice care a avut loc la finele lunii ianuarie, directorul de la Gazprom Export, Elena Burmistrova, a apreciat că majorarea rapidă a vânzărilor înregistrată anul trecut se datorează politicii de preț mai flexibilă a companiei, precum și extinderii platformei sale de vânzări electronice. Anul trecut, Gazprom Export a vândut 27 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe platforma sa electronică de vânzări, un volum aproape dublu comparativ cu 2019.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Conform cifrelor comunicate de Gazprom, în anul 2019, compania a livrat României o cantitate de 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze