Gazprom analizează opțiunile privind oprirea livrărilor de gaze spre Europa

Gazprom analizează opțiunile privind oprirea livrărilor de gaze spre Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2022

Gazprom analizează opțiunile în privința opririi livrărilor de gaze către țările "neprietenoase" și evaluează posibilele consecințe, a informat joi publicația rusă Kommersant, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către țările "neprietenoase", inclusiv statele membre ale Uniunii Europene. Noul sistem de plăți cerut de Moscova ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Statele membre UE, unde Gazprom livrează 40% din gazele sale naturale, au anunțat că refuză să plătească gazele rusești în ruble.

"Gazprom lucrează într-adevăr la o opțiune ce vizează oprirea completă a livrărilor de gaze către țările "neprietenoase" și evaluează consecințele unor astfel de măsuri", susține Kommersant, care adaugă că Gazprom a refuzat să discute problema cu jurnaliștii.

Reprezentanții Gazprom nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informația.

Miercuri, Guvernul german a indicat că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele rusești în euro și nu în ruble, așa cum ordonase recent Moscova. Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit, a afirmat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plățile Europei luna viitoare "vor continua să fie în euro și transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancțiuni" și că aceasta se va ocupa de conversia în ruble.

Germania este cel mai mai mare client pentru gazele naturale rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze