Guvernul de la Atena a stabilit liniile directoare ale unei strategii de gestionare a penuriei de apă, în timp ce nivelul din rezervoare a atins minime istorice, transmite agenția de știri dpa.
În regiunea Attica din jurul capitalei, de exemplu, rezervele de apă au scăzut cu 50% față de 2022. Grecia se confruntă acum cu un val de caniculă, cu temperaturi care au depășit 40 de grade, scrie Agerpres.

Guvernul conservator condus de premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat un plan inițial de reacție la criză, atât pe termen scurt, cât și pentru deceniile următoare.
„Apa este și va rămâne un bun public”, a spus Mitsotakis la o ședință specială cu miniștrii cu rol important; el a respins astfel speculații despre o posibilă privatizare.
În același timp, șeful executivului a subliniat necesitatea modernizării radicale a sistemului de gestionare a apei, pentru a crește eficiența și a atrage investiții.

Conform noii abordări, toate proiectele legate de apă vor fi coordonate de la centru. Cotidianul Katimerinii a numărat circa 1200 de astfel de proiecte active în toată Grecia.
Guvernul va acorda prioritate unor tehnologii cum ar fi desalinizarea apei de mare și reciclarea – de exemplu, prin reutilizarea apelor tratate pentru toalete și irigarea spațiilor verzi.
Un rol important va reveni conștientizării și participării publicului. Într-o campanie în curs sub sloganul „Apa este viață – să nu o irosim!”, furnizorii de apă cer cetățenilor să reducă consumul. Printre recomandări sunt evitarea spălării autoturismelor cu furtunurile de grădină, limitarea folosirii apei pentru plante și verificarea regulată a conductelor și robinetelor, pentru depistarea scurgerilor.