Fostă mină de sare prăbușită - peste 50 de persoane evacuate

Social   
Fostă mină de sare prăbușită - peste 50 de persoane evacuate

Autoritățile au dispus evacuarea a 51 de persoane din mai multe locuințe aflate în zona afectată de prăbușirea fostei galerii miniere de sare din localitatea Coștiui, județul Maramureș, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.

'În urma monitorizării continue a situației generate de prăbușirea unei foste galerii miniere de sare din localitatea Coștiui, comuna Rona de Sus, și ca urmare a extinderii riscului geotehnic, a fost dispusă măsura evacuării preventive 51 de persoane din 22 de locuințe (7 nelocuite) situate în proximitatea perimetrului afectat.

Urmărește-ne și pe Google News
Concedieri pregătite și pe anumite aeroporturi: ”Se poate cu mult mai puțin personal” CITEȘTE ȘI Concedieri pregătite și pe anumite aeroporturi: ”Se poate cu mult mai puțin personal”

Această măsură vine suplimentar față de evacuările anunțate anterior, fiind luată cu scopul de a proteja integritatea persoanelor aflate în proximitatea zonei cu potențial de instabilitate', precizează instituția.

Evacuarea se realizează cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Gheorghe Pop de Băsești' al județului Maramureș și al autorităților administrației publice. Persoanele evacuate vor fi relocate temporar în spații puse la dispoziție de autorități sau la rude, în funcție de opțiunile fiecărei familii.

Specialiștii din cadrul instituțiilor abilitate continuă evaluarea terenului, urmând a fi luate măsuri suplimentare în funcție de evoluția fenomenului. Autoritățile fac apel la populație să respecte restricțiile impuse, să evite accesul în perimetrul de risc și să se informeze doar din surse oficiale.

Pe 21 iulie, în localitatea Coștiui, comuna Rona de Sus, județul Maramureș, s-a produs o prăbușire a terenului în zona unei vechi galerii de exploatare a sării. Craterul format are un diametru de aproximativ 30 de metri și o adâncime estimată la 10-15 metri, afectând o suprafață de peste 150 de metri pătrați. Inițial, au fost evacuate șapte pe.

Rodbun Grup atrage un credit sindicalizat de peste 17 milioane euro CITEȘTE ȘI Rodbun Grup atrage un credit sindicalizat de peste 17 milioane euro

„În zonă este o galerie veche de mină din perioada când se exploata sare. Prăbușirea terenului este activă, în evoluție, conform datelor primite, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Am dispus măsurile necesare pentru delimitarea și izolarea zonei, dar și pentru protecția cetățenilor care locuiesc în zona afectată de prăbușirea terenului. O gospodărie este în pericol, dar este nelocuită. Preventiv s-a procedat la evacuarea a șapte persoane din cinci imobile. Acestea au fost cazate la rude. De asemenea, a fost restricționată circulația rutieră pe DJ 186A. A fost afectat drumul județean pe o lungime de aproximativ 50 metri liniari, fiind stabilite variante ocolitoare pentru accesul vehiculelor. Evoluția cedării terenului va fi monitorizată permanent de către autoritățile administrației publice locale și poliție”, a spus Rudolf Stauder.

În urma prăbușirii terenului s-a format un crater cu un diametru de 30 de metri și o adâncime de aproximativ 10-15 metri. În interiorul craterului se observă o lucrare minieră veche, care avea rolul unei galerii de acces. Imobilul și anexele gospodăriei nelocuite au fost afectate parțial de cedarea terenului și sunt puse în pericol. Prăbușirea terenului a antrenat opt pomi fructiferi (pruni), care erau plantați în zona craterului.

„Cele șapte persoane evacuate din cele cinci imobile nu au solicitat sprijin autorităților administrației publice locale în vederea relocării. S-a stabilit un perimetru de siguranță, pe o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați, prin balizarea zonei și interzicerea accesului persoanelor în zona afectată de prăbușirea terenului. În funcție de evoluția situației se are în vedere extinderea ariei de protecție”, a precizat Rudolf Stauder.

CONFIRMARE Cea mai mare baterie energetică din România. Va dubla capacitatea totală de stocare de electricitate a țării. Plus: centrale pe gaze naturale de 350 MW CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Cea mai mare baterie energetică din România. Va dubla capacitatea totală de stocare de electricitate a țării. Plus: centrale pe gaze naturale de 350 MW

Planul de măsuri stabilit include: elaborarea unor studii de specialitate pentru stabilirea celor mai eficiente soluții de consolidare a zonei și a obiectivelor afectate de prăbușirea terenului; montarea de indicatoare rutiere pentru restricționarea circulației și devierea acesteia pe alte drumuri secundare; monitorizarea permanentă a evoluției fenomenului de prăbușire de către autoritățile administrației publice locale, CLSU și SVSU Rona de Sus și poliție, pe o perioadă de o săptămână, iar în funcție de evoluția fenomenului aceasta poate fi prelungită.

La locul afectat de prăbușirea fostei mine de sare a plecat și o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri din municipiul Sighetu Marmației.

viewscnt
Afla mai multe despre
mina de sare
maramureș