Grecia e în stare de șoc după amenințările în limba greacă ale președintelui turc Erdogan

Grecia e în stare de șoc după amenințările în limba greacă ale președintelui turc Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a amenințat direct pe greci, într-o serie de tweet-uri în limba greacă, să nu meargă prea departe cu poziția lor în Marea Egee, altfel ”vor regreta”. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen Yiannis Oikonomou a reacționat, subliniind că ”tactica Turciei” nu se încadrează în conceptele de ”logică și libertate și dreptate” promovate de Atena, relatează Euractiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul elen a făcut apel la unitate națională față de un vecin ”imprevizibil”, în timp ce fostul premier Alexis Tsipras i-a răspuns lui Erdogan în limba turcă, scrie News.ro.

VIDEO Incident la M&M - Două persoane au căzut într-un rezervor plin cu ciocolată CITEȘTE ȘI VIDEO Incident la M&M - Două persoane au căzut într-un rezervor plin cu ciocolată

Pe fondul unei noi escaladări a relațiilor greco-turce în urma discursului premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Congresul SUA luna trecută, Erdogan i-a amenințat direct pe greci pe Twitter în limba lor maternă.

”Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de vise, retorică și acțiuni care o vor duce la rezultate pe care le va regreta, așa cum s-a întâmplat acum un secol”, a scris Erdogan pe Twitter.

Invocând tratate internaționale, Ankara insistă pe demilitarizarea insulelor grecești învecinate cu Turcia, susținând că prezența armatei grecești este o amenințare la adresa securității Ankarei.

Pe de altă parte, grecii susțin că mențin forțe militare în acele insule, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are desfășurată ”Armata Egee” din Izmir.

Liderul turc este iritat și de faptul că Grecia folosește Uniunea Europeană și NATO (Turcia este membru al Alianței Nord-Atlantice) ca umbrelă de protecție în relațiile sale cu Turcia.

La rândul său, Ankara a insistat că problemele nesoluționate ar trebui rezolvate bilateral.

”Încercarea de a transforma NATO și țările terțe în niște instrumente, implicându-le în ilegalitatea diferitelor exerciții militare pe insule cu regim demilitarizat, este doar o încercare care va avea un final dezastruos”, a mai afirmat Erdogan.

Atena a reacționat prin purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Oikonomou.

”Se știe că greaca este limba logicii, libertății și dreptății. Utilizatorii săi nativi și lumea occidentală știu acest lucru foarte bine. Tactica aleasă de Turcia nu se încadrează în niciuna dintre aceste versiuni”, a subliniat el.

Mitsotakis a făcut apel la unitatea națională față de un vecin ”imprevizibil” care, potrivit acestuia, ”cu cât este mai izolat, cu atât se înfurie rău”.

La rândul său, principalul lider al opoziției și fostul premier Alexis Tsipras a scris pe Twitter în limba turcă: ”Grecia își va proteja suveranitatea împotriva oricărei amenințări. Așadar, să se oprească provocările și să revenim la dialog pe baza dreptului internațional. Răspunsul la criza economică care ne afectează pe toți laolaltă nu este naționalismul”.

Cancelarul german Olaf Scholz vizitează vineri Salonicul pentru a participa la SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est), dar eforturile de mediere ale Berlinului ar putea avea puține șanse de reușită, deoarece Erdogan a arătat clar că pentru el, ”Mitsotakis nu mai există”.

Lucrurile se complică ținând cont că ambele țări vor organiza alegeri în 2023, an în care Turcia sărbătorește 100 de ani de la crearea statului turc.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
erdogan