Grecia ”își reia astăzi în mâini destinul”, se felicită Alexis Tsipras de la Itaca, marcând sfârșitul odiseei salvării și tutelei de opt ani ale Greciei

Grecia ”își reia astăzi în mâini destinul”, se felicită Alexis Tsipras de la Itaca, marcând sfârșitul odiseei salvării și tutelei de opt ani ale Greciei
scris 21 aug 2018

Grecia ”își reia astăzi în mâini destinul”, s-a felicitat marți premierul grec Alexis Tsipras, într-un mesaj televizat de pe Insula Itaca - simbolul lungii călătorii a lui Ulyse, relatează AFP.

Dorind să marcheze prima zi a ”noii ere” a țării sale ”debarasate” de planuri internaționale de ajutorare și de tutela creditorilor care a durat opt ani, Alexis Tsipras s-a dus pe Itaca, la Marea Ionică - punctul de plecare și de întoarcere a lui Ulyse în Odiseea lui Homer - pentru a anunța că ”o nouă zi a răsărit” pentru Grecia, scrie News.ro

Tsipras a salutat ”o zi istorică, (...), cea a sfârșitului politicilor austerității și recesiunii”.

Grecia dă pagina planurilor de ajutoare, dar nu și pagina austerității CITEȘTE ȘI Grecia dă pagina planurilor de ajutoare, dar nu și pagina austerității

”Odiseea modernă pe care țara noastră o traversează din 2010 a luat sfârșit”, a lansat premierul în această alocuțiune de aproximativ zece minute, pozând în cămașă albă în fața camerelor de luat imagini ale televiziunii publice ERT, în aer liber și dominând portul acestei insule extrem de simbolice.

Folosind expresii celebre din Odiseea - poemul lui Homer din secolul al VIII-lea î.e.n. - Alexis Tsipras a lăudat curajul și ”capacitatea grecilor care, ca Ulyse, au știut să înfrunte «Symplegadele» (faleze plutitoare)” recesiunii.

Premierul, aflat la putere din ianuarie 2015, a fost nevoit să semneze, în iulie același an, al treilea și ultimul plan de împrumut al țării.

Luni, liderii Uniunii Europene (UE) - președintele Consiliului European Donald Tusk, președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, dar și liderii francez Emmanuel Macron și german Angela Merkel - au salutat ieșirea Greciei din planurile de ajutorare, lăudând atât ”eforturile și sacrificiile grecilor”, cât și ”solidaritatea” europenilor în perioada crizei datoriei.

Acest mesaj vrea să pecetluiască sfârșitul celor ot ani de tutelă în care țara s-a aflat sub creditorii săi - UE și Fondul Monetar Internațional (FMI) - din 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
alexis tsipras