Grecia poate mări producția de ulei de floarea soarelui dacă va fi nevoie, potrivit Ministerului Agriculturii

Grecia poate mări producția de ulei de floarea soarelui dacă va fi nevoie, potrivit Ministerului Agriculturii
scris 29 mar 2022

Ministerul Agriculturii din Grecia a declarat că producția de ulei de floarea-soarelui ar putea fi crescută dacă va fi necesar, producând mai mult pentru consumul casnic, mai degrabă decât pentru biocombustibili, în condițiile în care prețurile în creștere contribuie la inflația record, transmite Reuters.

Până în prezent, Grecia nu are lipsuri de produse alimentare, a declarat ministerul într-un comunicat, în urma unei reuniuni ministeriale prezidate de premier, scrie News.ro.

Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. REACȚIA președintelui rus CITEȘTE ȘI Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. REACȚIA președintelui rus

Grecia importă ulei de floarea soarelui din Ucraina. Statul elen estimează importurile sale de grâu moale din Ucraina și Rusia la aproximativ 250.000 de tone, aproximativ 30% din importurile sale totale de grâu.

”Ministrul Agriculturii a remarcat că există întotdeauna posibilitatea creșterii producției interne, în timp ce îmbunătățirea distribuției dintre utilizarea biocombustibilului și cea casnică poate contribui și mai mult la creșterea cantităților disponibile pentru consum”, a spus ministerul, fără a oferi detalii suplimentare.

Guvernul a cerut furnizorilor, cum ar fi supermarketurile și alți comercianți cu amănuntul de alimente, să declare stocurile de produse precum cele de făină, cereale, îngrășăminte, hrană pentru animale, floarea soarelui și alte uleiuri vegetale.

Consumatorii s-au repezit să își facă provizii, din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, în urma războiului din Ucraina.

Inflația anuală de consum din Grecia a accelerat la 7,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, din cauza creșterii costurilor pentru energie, locuințe și transport, au arătat datele oficiale.

Grecia a cerut Uniunii Europene să aprobe granturi pentru culturile de grâu moale și porumb pentru perioada 2023-2027, ca un stimulent pentru fermierii greci.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
ulei
floarea soarelui