Grecia vrea să listeze la bursă Aeroportul din Atena

Grecia vrea să listeze la bursă Aeroportul din Atena
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Grecia intenționează să listeze la bursă aeroportul internațional din Atena în 2024, a declarat ministrul elen al Finanțelor, Kostis Hatzidakis, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acționarii aeroportului și-au dat acordul pentru vânzarea unei participații de 30%, deținută în prezent de Agenția pentru Privatizare din Grecia (HRADF), operațiune care inițial urma să se deruleze în prima jumătate a acestui an, a precizat un oficial din conducerea HRADF.

EXCLUSIV Certion, grupul imobiliar al lui Cătălin Scripcaru, a cerut insolvența proiectului său Vogh Olimp, ca măsură de protecție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Certion, grupul imobiliar al lui Cătălin Scripcaru, a cerut insolvența proiectului său Vogh Olimp, ca măsură de protecție

Acționarii au semnat un memorandum de înțelegere care deschide calea pentru operatorul aeroportuar german AviAlliance să achiziționeze un nou pachet de 10%, iar restul de 20% din acțiuni deținut de HRADF să fie vândut printr-o ofertă publică inițială derulată la bursa de valori de la Atena, arată Adevarul.

"Listarea va avea loc la începutul anului următor", a declarat marți Kostis Hatzidakis, cu prilejul unei conferințe de presă.

După ce în 2018 a pus capăt unei crize financiare care a durat un deceniu și a primit trei pachete internaționale de asistență în valoare de 260 de miliarde de euro, Grecia a vândut participații la porturi și companii din energie pentru a stimula competiția și a-și reduce povara datoriei, care este în continuare cea mai mare din zona euro.

De asemenea, Grecia a reușit să își pună în ordine finanțele, iar economia sa înregistrează performanțe superioare altor state din zona euro. Recent, Grecia a obținut un rating suveran din categoria investment grade, după o pauză de 13 ani, însă nu de la una din cele trei mari agenții de rating.

"Ne străduim să ne atingem țintele fiscale...să redobândim un rating de tip investment grade de la celelalte agenții de rating și să reducem în continuare datoria publică", a spus Hatzidakis.

Românii, cei mai numeroși turiști din Bulgaria CITEȘTE ȘI Românii, cei mai numeroși turiști din Bulgaria

Potrivit acestuia, Grecia urmează să încheie anul cu un surplus bugetar primar de 0,7% din PIB, un obiectiv stabilit în bugetul pe 2023, adăugând că vor fi adoptate măsuri pentru combaterea economiei informale.

În pofida progreselor realizate la capitolul colectării taxelor, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, spune că evaziunea fiscală este în continuare o problemă serioase.

Guvernul de la Atena intenționează de asemenea să vină cu o inițiativă legislativă privind obligația plății digitale în locul plăților cu numerar pentru achizițiile de proprietăți.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
aeroport