În Ungaria lipsa de forță de muncă este critică. Chiar și pentru locuri de muncă calificate sunt recrutați lucrători străini

În Ungaria lipsa de forță de muncă este critică. Chiar și pentru locuri de muncă calificate sunt recrutați lucrători străini
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2023

Cei mai mulți lucrători străini sunt recrutați de companiile de închiriere a forței de muncă din Filipine, Vietnam, Indonezia, Mongolia și Kârgâzstan, scrie publicația ungară Vilaggazdasag.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În Ungaria, recrutarea forței de muncă din străinătate se desfășoară în forță, până în prezent 25 de companii de închiriere au obținut certificare pentru a aduce lucrători străini printr-o procedură simplificată, a precizat pentru ziarul economic ungar "Világgazdaság" expertul HR Portal în piața forței de muncă, Zoltán Karácsony, care a relatat că cercul de clienți care solicită forță de muncă din străinătate este în continuă expansiune, nu numai companiile de producție, dar și companiile de servicii ar angaja muncitori străini, de exemplu, pentru curățenie în hotelurim arată Rador.

Elon Musk: Lupta în cușcă cu Mark Zuckerberg va fi transmisă în direct pe platforma de socializate X CITEȘTE ȘI Elon Musk: Lupta în cușcă cu Mark Zuckerberg va fi transmisă în direct pe platforma de socializate X

În următorii ani, în Ungaria poate fi creat aproximativ o jumătate de milion de noi locuri de muncă, ceea ce presupune, pe baza situației actuale de pe piața muncii, implicarea a cel puțin 200-300 de mii de muncitori străini peste numărul actual de aproximativ o sută de mii.

Situația se va schimba cu siguranță în măsura în care până acum lucrătorii străini au venit în Ungaria în principal din țările vecine, în timp ce numărul lucrătorilor din țărilor terțe este de doar câteva mii, potrivit Sándor Czomba, secretar de stat responsabil cu politica de ocupare a forței de muncă. Din acest considerent a adoptat Parlamentul legislația care va intra în vigoare în noiembrie și care permite angajarea lucrătorilor străini în Ungaria cu respectarea unor condiții stricte, dar care nu le oferă șansa de a se stabili în țară.

Zoltán Karácsony a mai precizat că acum țara țintă numărul unu este Filipine, dar lucrătorii sunt recrutați într-un număr mare și din Vietnam, Indonezia, Mongolia și Kârgâzstan.

Majoritatea dintre ei sunt aduși pentru domenii care necesită o specializare, dar și căutarea muncitorilor calificați este în creștere, de exemplu, se caută muncitori în posturi de sudori, șoferi de camioane și șoferi de stivuitoare. Potrivit expertului, problema este că timpul de realizare pentru o recrutare este de 14-15 săptămâni, deoarece administrația - de exemplu, eliberarea autorizațiilor - încetinește procesul.

Zoltán Karácsony a mai subliniat că în primul trimestru al anului 2023, Oficiul Central de Statistică a măsurat mai puține posturi vacante pentru prima dată din 2020, dar și așa sunt în evidență 83.000 de posturi. Majoritatea locurilor de muncă vacante erau printre ocupațiile care necesită studii superioare. În timp ce numărul posturilor vacante în management, ocupațiile care necesită aplicarea independentă a studiilor superioare și ocupațiile agricole au crescut, a scăzut în celelalte grupe principale de ocupații.

Conduceți o Lada, le spune Putin oficialilor din Rusia. El afirmă că „undeva va fi mai modest decât înainte”, dar „nu este nimic îngrozitor” CITEȘTE ȘI Conduceți o Lada, le spune Putin oficialilor din Rusia. El afirmă că „undeva va fi mai modest decât înainte”, dar „nu este nimic îngrozitor”

Dacă ne uităm la o comparație la nivelul UE, se poate observa că deficitul de forță de muncă este mult mai mare la vest de Ungaria. În primul trimestru al anului 2023, în Uniunea Europeană erau 2,8 posturi vacante la o sută de locuri de muncă. Austria, Belgia și Olanda au avut cea mai mare cerere de forță de muncă suplimentară (4,7 la sută fiecare), în timp ce Bulgaria, Spania, Polonia și România (0,9 la sută) au avut cea mai scăzută cerere, cifra ungară fiind de 2,5 la sută.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
muncitori