În urmă cu exact un an, Rusia anunța „primul” vaccin anti-Covid din lume, Sputnik V. Astăzi are record de decese. De ce nu a mers

În urmă cu exact un an, Rusia anunța „primul” vaccin anti-Covid din lume, Sputnik V. Astăzi are record de decese. De ce nu a mers
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2021

Președintele Vladimir Putin anunța pe 11 august 2020 că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin anti-Covid din lume. Un an mai târziu țara pe care o conduce înregistrează un număr record al deceselor cauzate de coronavirus, scrie cnet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uliana era pe scaunul coafezei când s-a întâmplat. Alte câteva cliente ale unui salon de înfrumusețare din St. Petersburg povesteau când, după ce subiectul vaccinurilor anti-Covid a fost adus în discuție, una dintre ele a afirmat că nu va fi șoarecele de laborator al guvernului, arată Hotnews.

În timp ce celelalte femei dădeau din cap că sunt de acord, Uliana i-a spus coafezei sale, Katya, că s-a imunizat cu vaccinul Sputnik V și se simte bine. Kaya a fost șocată. Coafeza s-a îndreptat încet cu foarfeca înspre umerii Ulianei, crezând că are un microcip implantat în aceștia.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

„Am rămas fără cuvinte”, afirmă Uliana, o consultantă în vârstă de 31 de ani. „Mi-a explicat că în videoclipurile pe care le-a văzut pe internet persoanele vaccinate își puteau lipi lucruri ca monede pe corpurile lor în locul injecției deoarece 'cipul de vaccinare' le atrage”, relatează acesta.

Coafeza i-a arătat Ulianei înregistrările video pe care le-a văzut pe Instagram și pe un canal de Telegram la care era abonată.

Membrii grupului, mii de persoane, vorbeau despre cum Guvernul va putea să folosească microcipul implantat odată cu vaccinul pentru a putea controla pe cineva „ca pe un personaj din jocurile video”.

„O știam pe Katya de ceva timp, era o fată simpatică”, spune Uliana. „Mi-am imaginat mereu că oamenii care ar putea crede toate acele teorii ale conspirației sunt ciudați cu pălării de staniol. Ea e o persoană normală, o mamă muncitoare cu un copil”, continuă aceasta.

FOTO Ziar elen, despre pompierii români din insula Evia: Parcă sunt extratereștri! CITEȘTE ȘI FOTO Ziar elen, despre pompierii români din insula Evia: Parcă sunt extratereștri!

Rusia are o problemă gravă cu ezitarea față de vaccinare. Vaccinul său Sputnik V a fost autorizat în urmă cu exact un an, pe 11 august 2020, și a început să fie administrat în luna decembrie.

Însă 9 luni mai târziu se estimează că doar 19,2% din populația țării a fost vaccinată în regim complet împotriva coronavirusului.

Faptul că în administrația lui Vladimir Putin nu se poate avea încredere să furnizeze numărul real al deceselor cauzate de COVID-19 face parte din problemă: după ani de zile de dezinformare din partea guvernului, numeroși ruși nu au încredere în Kremlin când le spune să se vaccineze.

VIDEO Premierul Cehiei, aflat în campanie electorală, a fost atacat cu ouă CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul Cehiei, aflat în campanie electorală, a fost atacat cu ouă

Cu un asemenea nivel ridicat al neîncrederii față de autorități, teoriile conspiraționiste au înflorit.

„Reputație oribilă”

În luna decembrie a anului trecut, când autoritățile ruse au început administrarea vaccinului Sputnik V publicului larg, acestea sperau că 60% din adulții țării vor fi imunizați anti-Covid până în iunie. Eșecul de a atinge acest obiectiv nu reflectă însă vreo letargie din partea rușilor.

De fapt, numeroși ruși s-au dovedit remarcabil de energetici - în eforturile lor de a evita imunizarea. Rusia are o piață neagră înfloritoare a certificatelor false de imunizare care le sunt cerute angajaților din multe domenii de activitate.

Majoritatea populației are o neîncredere profundă față de vaccinul Sputnik V produs local.

VIDEO A 11-a zi de incendii în Grecia. O femeie din Afganistan, arestată într-un parc CITEȘTE ȘI VIDEO A 11-a zi de incendii în Grecia. O femeie din Afganistan, arestată într-un parc

„Sputnik V are o reputație oribilă în țară”, afirmă Andrei Soldatov, un autor și cercetător la ONG-ul Center for European Policy Analysis (CEPA). „Toată lumea îl urăște”, adaugă acesta.

Sputnik V a fost dezvoltat cu o viteză record de către Institutul de cercetare în epidemiologie și microbiologie „N. F. Gamaleia” din Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
vaccin
sputnik