Inflația din Rusia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani

Inflația din Rusia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2022

Inflația anuală din Rusia a accelerat până la 17,49%, potrivit datelor aferente săptămânii încheiate pe 8 aprilie, cel mai ridicat ritm atins din februarie 2002 și în creștere de la 16,70% cu o săptămână mai devreme, a anunțat Ministerul Economiei, volatilitatea rublei provocând creșterea prețurilor pe fondul sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca centrală a avertizat miercuri că inflația de consum din Rusia va continua să se accelereze în termeni anuali din cauza efectelor de bază, spunând că volatilitatea rublei va duce la presiunea inflaționistă, scrie News.ro.

Nou jucător - Gigantul IT YASH Technologies a intrat în România CITEȘTE ȘI Nou jucător - Gigantul IT YASH Technologies a intrat în România

Inflația săptămânală din Rusia a încetinit la 0,66% în săptămâna încheiată pe 8 aprilie, de la 0,99% cu o săptămână mai devreme, ducând creșterea anuală a prețurilor de consum la 10,83%, au arătat miercuri datele serviciului de statistică Rosstat, citate de Reuters.

În aceeași perioadă a anului trecut, creșterea prețurilor de consum a fost de 2,72%.

Prețurile tuturor produselor, de la legume și zahăr la haine și smartphone-uri, au crescut brusc în ultimele săptămâni, după ce Rusia a început ,pe 24 februarie, ceea ce numește ”o operațiune militară specială” în Ucraina.

În martie, prețurile de consum din Rusia au avansat cu 7,61%, cea mai mare creștere lunară înregistrată din ianuarie 1999, deoarece economia a fost lovită de sancțiuni și de o depreciere record a rublei, care și-a atenuat ulterior pierderile.

Vineri, banca centrală, care vizează o inflație anuală de 4%, și-a redus dobânda cheie la 17% de la 20% și a spus că sunt posibile reduceri viitoare.

Inflația din Rusia ar putea ajunge la un ritm cuprins între 17% și 20% în acest an, a declarat miercuri Alexei Kudrin, șeful Camerei de Audit a Rusiei.

Analiștii chestionați de Reuters la sfârșitul lunii martie au estimat, în medie, că inflația pentru 2022 se va accelera la 23,7%, cel mai ridicat ritm de creștere a prețurilor din 1999.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
inflatie