Inflația din Rusia accelerează, pe fondul situației dificile de pe piața muncii

Inflația din Rusia accelerează, pe fondul situației dificile de pe piața muncii
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2023

Rata inflației în Rusia a accelerat în septembrie, înregistrând cel mai rapid ritm lunar de creștere din aprilie 2022, arată datele publicate de Oficiul de Statistică Rosstat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca Centrală a Rusiei a majorat succesiv rata dobânzii, până la 13%, în timp ce deprecierea rublei s-a adăugat presiunilor inflaționiste provocate de înăsprirea pieței muncii și cererea mai ridicată din partea consumatorilor, scrie Agerpres.

Piața PC-urilor a scăzut mai puțin în ultimul trimestru CITEȘTE ȘI Piața PC-urilor a scăzut mai puțin în ultimul trimestru

Analiștii se așteaptă ca luna aceasta Banca Centrală a Rusiei să crească din nou dobânda.

În septembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 6%, de la 5,15% luna precedentă, și ușor peste nivelul de 5,8% previzionat de analiștii intervievați de Reuters.

Banca Centrală a Rusiei estimează anul acesta o scădere a inflației până la 5% - 6,5%, în condițiile în care ținta sa pe termen mediu este de 4%.

În ritm lunar, inflația a urcat la 0,87%, de la 0,28% luna precedentă, în timp ce analiștii se așteptau la 0,7%. Este cea mai rapidă creștere lunară din ultimele 17 luni.

Una din temerile cheie ale gospodăriilor din Rusia o reprezintă inflația, după un deceniu de crize economice în care nu au reușit să facă economii, iar creșterea prețurilor a afectat standardele de trai în întreaga țară.

"Împreună cu Banca Centrală a Rusiei, vom lua toate măsurile necesare pentru a readuce inflația spre ținta noastră", a dat asigurări ministrul Finanțelor, Anton Siluanov. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflația
rusia