Inflația în Turcia a atins un nou maxim

Inflația în Turcia a atins un nou maxim
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2022

Rata anuală a inflației în Turcia a atins un nou maxim istoric de 61,14% în luna martie, în creștere cu 5,46 puncte procentuale de la o lună la alta, agravată de războiul din Ucraina, arată cifrele oficiale publicate  de Institutul Național de Statistică din Turcia (Tüik), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Deprecierea lirei și creșterea prețurilor la energie și alimente a dus inflația la 54,4% în luna februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în pofida reducerilor de taxe la produsele de bază și a subvențiilor guvernamentale pentru unele facturi la electricitate, scrie Agerpres.

Gazprom iese din afacerile sale din Germania CITEȘTE ȘI Gazprom iese din afacerile sale din Germania

Invadarea Ucrainei de către Rusia, doi importanți parteneri comerciali ai Turciei pentru aprovizionarea cu energie (gaz și petrol) precum și cu cereale dar și pentru industria sa turistică, are un efect negativ considerabil asupra economiei turcești. Economiștii turci și străini acuză Institutul național de statistică din Turcia (Tüik) că subestimează creșterile de prețuri.

Indicele prețurilor de consum a crescut exploziv în Turcia începând din toamna anului trecut, pe măsură ce lira s-a depreciat ca urmare a politicii de reducere a dobânzii de bază demarată de Banca Centrală. În 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul.

La mai puțin de 15 luni de la următoarele alegeri prezidențiale, programate a avea loc în luna iunie 2023, războiul din Ucraina generează îngrijorări cu privire la noi creșteri de prețuri, care se adaugă unei situații deja dificile prin care trece economia Turciei. Analiștii se așteaptă ca inflația să rămână la un nivel ridicat pentru restul anului din cauza problemelor din regiune, astfel că prognozele privind inflația la final de an variază între 32% și 75%.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care face eforturi pentru a promova negocieri directe între președinții rus și ucrainean, a anunțat săptămâna trecută o reducere a cotei de TVA, de la 18% până la 8%, la produsele de igienă și restaurante pentru a veni în sprijinul concetățenilor său. Turcia a redus încă din luna februarie TVA la produse alimentare și de primă necesitat, de la 8% până la 1%, fără a reuși totuși să pună capăt tendinței de creștere a prețurilor care a șters, parțial, majorările salariale acordate la 1 ianuarie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
turcia