Kremlin: Schema de plată în ruble a gazelor rusești este un prototip care va fi extins de Rusia la alte exporturi majore

Kremlin: Schema de plată în ruble a gazelor rusești este un prototip care va fi extins de Rusia la alte exporturi majore
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2022

Schema de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale, impusă de președintele rus Vlarimir Putin, este un prototip pe care Rusia îl va extinde și la alte exporturi majore, deoarece Occidentul a pecetluit declinul dolarului american prin înghețarea activelor rusești, a spus Kremlinul, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni paralizante din cauza invadării Ucrainei de către Putin începând din 24 februarie, scrie News.ro.

Statul român, sub spectrul a două procese internaționale cu producători de gaze CITEȘTE ȘI Statul român, sub spectrul a două procese internaționale cu producători de gaze

Principalul răspuns economic al lui Putin până acum a fost un ordin de pe 23 martie ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble, însă schema le permite cumpărătorilor să plătească în moneda contractată, care este apoi schimbată în ruble de Gazprombank.

”Este un prototip al sistemului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, televiziunii de stat ruse Channel One, despre sistemul de plată în ruble pentru gaz.

”Nu am nicio îndoială că va fi extins la noi grupuri de mărfuri”, a spus Peskov.

Acesta nu a dat un interval de timp pentru o astfel de mișcare.

Peskov a spus că decizia Occidentului de a îngheța 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a fost un ”jaf” care ar fi accelerat deja reducerea dependenței de dolarul american și euro ca monede de rezervă globale

Kremlinul, a spus el, dorea un nou sistem care să înlocuiască contururile arhitecturii financiare de la Bretton Woods, stabilită de puterile occidentale în 1944.

”Este evident că – chiar dacă în prezent aceasta este o perspectivă îndepărtată – că vom ajunge la un sistem nou – diferit de sistemul Bretton Woods”, a spus Peskov.

Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei, a spus el, ”au accelerat erodarea încrederii în dolar și euro”.

Putin a spus că ”operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere împotriva persecuției persoanelor vorbitoare de rusă de către Ucraina.

Ucraina a respins acuzația lui Putin de persecuție și spune că acesta duce un război de agresiune neprovocat.

Oficialii ruși au spus în mod repetat că încercarea Occidentului de a izola unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume este un act irațional care va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și va duce Europa și Statele Unite în recesiune.

Rusia a căutat de multă vreme să își reducă dependența de moneda SUA, deși principalele sale exporturi - petrol, gaze și metale - au prețuri în dolari pe piețele globale. La nivel global, dolarul este de departe cea mai tranzacționată monedă, urmată de euro, yen și lira sterlină.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ruble