Inflația lunară din Turcia a înregistrat cel mai mare salt din august

Inflația lunară din Turcia a înregistrat cel mai mare salt din august
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Inflația din Turcia a înregistrat în ianuarie cel mai mare salt lunar din august, cu o creștere de 6,7% a prețurilor față de decembrie, în timp ce inflația anuală a atins aproape 65%, potrivit cifrelor băncii centrale turce, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele prețurilor de consum pentru țara cu 85 de milioane de locuitori a crescut cu 64,86% în termeni anuali, față de 64,77% în decembrie, scrie News.ro.

Fondul de private equity Enterprise Investors, care a vândut Profi și Noriel, semnează un nou exit CITEȘTE ȘI Fondul de private equity Enterprise Investors, care a vândut Profi și Noriel, semnează un nou exit

Sectoarele cu cele mai mari creșteri lunare ale prețurilor au fost sănătatea, cu 17,7%, hoteluri, cafenele și restaurante, cu 12%, și diverse bunuri și servicii, cu 10%. Singurul sector care a înregistrat o scădere lunară a prețurilor, de 1,61%, a fost cel de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Alimentele, băuturile și tutunul, precum și transportul, toate au crescut între aproximativ 5% și 7% pe lună, în timp ce prețurile locuințelor au crescut cu 7,4% din decembrie.

Creșterile lunare, spun economiștii, provin de la o creștere semnificativă a salariului minim pe care guvernul Turciei a impus-o pentru 2024.

Salariul minim a crescut la 17.002 lire turcești (556,50 USD) pe lună, o creștere de 100% față de ianuarie 2023.

Banca centrală a Turciei a avut o misiune prelungită de a reduce inflația, implementând opt creșteri consecutive ale ratei dobânzii de referință, din mai 2023, cumulat cu 36,50 puncte procentuale.

Cea mai recentă creștere a dobânzii cheie a băncii, efectuată pe 25 ianuarie, a fost cu 2,50 puncte procentuale, la 45%.

Abordarea unei politici convenționale urmează unor câțiva ani de politică neortodoxă, în care Ankara a refuzat să înăsprească dobânzile, în ciuda inflației în creștere.

Republica Moldova vrea să limiteze plățile cash CITEȘTE ȘI Republica Moldova vrea să limiteze plățile cash

Lira a scăzut cu 38% față de anul dolarului până în prezent și a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa față de dolar, în ultimii cinci ani.

Cele mai recente date despre inflație vin la doar câteva zile după ce guvernatoarea băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, și-a anunțat demisia, spunând vineri că decizia este ca urmare a unei campanii de ”asasinare a reputației” sale și a nevoii de a-și proteja familia.

Erkan a devenit guvernatorul central al băncii prin decret prezidențial în iunie 2023 și a condus – împreună cu ministrul turc de Finanțe Mehmet Simek – schimbarea politicii monetare a Turciei și seria ulterioară de creșteri ale ratei dobânzii.

Ea a fost înlocuită sâmbătă de guvernatorul adjunct al băncii centrale, Fatih Karahan, care a petrecut aproape un deceniu ca economist la Federal Reserve Bank din New York.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
turcia