Într-o mișcare surprinzătoare, Cehia a decis să construiască patru reactoare nucleare în loc de unul singur

Într-o mișcare surprinzătoare, Cehia a decis să construiască patru reactoare nucleare în loc de unul singur
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Guvernul ceh a anunțat că intenționează să construiască până la patru noi reactoare nucleare, în loc de unul singur conform planurilor inițiale, în condițiile în care Cehia vrea să devină mai independentă energetic și să elimine dependența de combustibili fosili.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Premierul Petr Fiala a precizat că decizia de a construi mai multe reactoare nucleare ar putea reduce prețul plătit pentru fiecare reactor cu până la 25%. Orizontul de timp și locația unde vor fi amplasate viitoarele reactoare nu au fost încă stabilite, transmite AP.

Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an CITEȘTE ȘI Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an

Inițial, trei companii, grupul american Westinghouse, grupul francez EDF și cel sud-coreean KHNP, au depus oferte pentru a construi un nou reactor la actuala centrală nucleară de la Dukovany. Noul reactor ar urma să devină operațional până în 2036. În cadrul ofertelor lor, cele trei companii au venit și cu propuneri nesolicitate pentru a construi alte trei reactoare, arată Adevarul.

Într-un anunț suprinzător, guvernul de la Praga a informat că oferta grupului american Westinghouse nu a îndeplinit cerințele licitației și doar EDF și KHNP au fost rugate să depună oferte noi îmbunătățite în cursul lunii aprilie.

OFICIAL Contract semnat, Ungaria atrage o nouă investiție gigant CITEȘTE ȘI OFICIAL Contract semnat, Ungaria atrage o nouă investiție gigant

Ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela a spus că procedura de evaluare a ofertelor îmbunătățite ar trebui să se finalizeze până în luna mai.

Cehia se bazează deja pe șase reactoare nucleare care sunt responsabile pentru mai mult de o treime din producția de electricitate. Pe lângă cele patru reactoare de la Dukovany, grupul public de utilități CEZ operează ale două reactoare la centrala de la Temelin.

Spre deosebire de țările vecine Austria și Germania, Cehia vrea să extindă ponderea energiei nucleare și a surselor regenerabile, după ce a luat decizia că va elimina cărbunele din producția de electricitate până în 2033 pentru a reduce emisiile de carbon.

Bulgaria va construi primele sale închisori „verzi”. Experiența vine din Norvegia, unde administrația penitenciară a integrat aceste concepte într-o serie de închisori CITEȘTE ȘI Bulgaria va construi primele sale închisori „verzi”. Experiența vine din Norvegia, unde administrația penitenciară a integrat aceste concepte într-o serie de închisori

Premierul Petr Fiala a precizat că energia nucleară "este crucială pentru asigurarea unei cantități suficiente de electricitate la prețuri rezonabile".

Alte două state din Europa Centrală, Slovacia și Ungaria, au și ele planuri pentru a crește producția de energie nucleară.O altă țară vecină, Polonia a selectat grupul american Westinghouse pentru a-i construi prima sa centrală nucleară în cadrul eforturilor autorităților de la Varșovia de a utiliza mai puțin cărbune și a dobândi o mai mare independență energetică. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
nuclear