Lecția lui Gorbaciov, liderul care a retras trupele sovietice din Afganistan: Din start un fiasco

Lecția lui Gorbaciov, liderul care a retras trupele sovietice din Afganistan: Din start un fiasco
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2021

Mihail Gorbaciov, liderul care a retras trupele sovietice din Afganistan în 1989 după o campanie militară de un deceniu care s-a soldat cu un eșec, a declarat că misiunea NATO în zonă era menită din start să fie un fiasco.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Gorbaciov, 90 de ani, consideră că prezența sovieticilor în Afganistan a fost o greșeală politică care a costat uniunea resurse importante la vremea respectivă, într-o epocă ce s-a dovedit a fi apusul URSS. Autoritățile afgane susținute de sovietici au supraviețuit trei ani după retragerea trupelor rusești, dar nu și-au mai revenit în momentul în care Moscova a tăiat ajutoarele pe fondul propriei sale crize interne care a culminat cu prăbușirea sovietelor în ianuarie 1992, arată Hotnews.

Pompierii români din Grecia, în mijlocul unui scandal generat de un fake news CITEȘTE ȘI Pompierii români din Grecia, în mijlocul unui scandal generat de un fake news

Gorbaciov a comentat, potrivit Reuters care citează RIA, că NATO și americanii nu au avut nicio șansă să aibă succes și au gestionat foarte prost misiunea din Afganistan.

Tentative nerealiste

"Ei ( NATO și SUA) ar fi trebuit să își recunoască eșecul mai devreme. Ceea ce este important acum este să înveți lecția a ceea ce s-a întâmplat și să te asiguri nu se va mai repeta niciodată o astfel de greșeală”, a declarat fostul lider.

Parlamentul polonez a votat legea controversată care consolidează controlul PiS asupra mass-media. Polonezii au ieșit în stradă CITEȘTE ȘI Parlamentul polonez a votat legea controversată care consolidează controlul PiS asupra mass-media. Polonezii au ieșit în stradă

"Campania SUA a fost o misiune sortită eșecului din capul locului cu toate că Rusia a sprijinit-o în primele ei faze”, a mai comentat el.

Gorbaciov a acuzat, ca și în alte proiecte, lipsa unei viziuni geopolitice, invocând și ”tentative nerealiste de democratizare a unei societăți formate din mai multe triburi”.

viewscnt
Afla mai multe despre
afganistan
gorbaciov