Miliardarul rus Suleiman Kerimov, inculpat în Franța sub acuzația de spălare de bani și fraudă fiscală

Miliardarul rus Suleiman Kerimov, inculpat în Franța sub acuzația de spălare de bani și fraudă fiscală
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2017

Miliardarul și sentorul rus Suleiman Kerimov - un apropiat al lui Vladimir Putin pe care Kremlinul s-a angajat să-l apere - a fost inculpat de un judecător de instrucție de la Nisa, miercuri, sub acuzația de spălare de bani și fraudă fiscală și a fost plasat sub control judiciar strict, fiindu-i interzis să părăsească regiunea Alpes-Maritimes, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

El este obligat să-și predea pașaportul rus autorităților franceze și să plătească o cauțiune în valoare de cinci milioane de euro, a declarat pentru AFP procurorul Republicii de la Nisa Jean-Michel Prêtre, scrie News.ro.

Kerimov, a cărui arestare luni, pe aeroportul din Nisa, a provocat furia Moscovei, are totodată obligația ”să se prezinte de mai multe ori pe săptămână” la serviciile de poliție și interdicția de a intra în contact cu anumite persoane cu legătură cu dosarul.

Parchetul a cerut să fie plasat în detenție provizorie, însă judecătorul l-au eliberat, iar detenția a decis să-i impună acest control judiciar strict.

Dezvoltatorul mall-urilor AFI din România a avut venituri de 37 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2017. Noile proiecte ale companiei CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul mall-urilor AFI din România a avut venituri de 37 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2017. Noile proiecte ale companiei

Kerimov este suspectat că și-a însușit mai multe proprietăți învecinate pe Peninsula Cap d'Antibes, un paradis al miliardarilor, prin achiziții succesive realizate sub un nume de împrumut și la sume subevaluate.

El ar putea să fie nevoit să ramburseze ”mai multe zeci de milioane de euro” fiscului francez, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Omul său de bază în Hexagon, un francez, a fost de asemenea inculpat. Alte trei persoane arestate preventiv urmează să fie convocate ulterior de un judecător, a precizat o sursă apropiată dosarului.

Dosarul, aflat în instrucție de trei ani, a condus deja la confiscări, o percheziție în februarie și la inculpările unui avocat specializat în fiscalitate de pe Coasta de Azur și a doi oameni de afaceri elvețieni.

Odată cu inculparea lui Kerimov, justiția franceză l-a lovit și mai puternic. Miliardarul deține un pașaport diplomatic, pe care acesta nu l-a folosit luni, când se afla în voiaj din motive private.

Însărcinatul cu afaceri francez la Moscova a fost convocat după ce Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat o rezoluție care denunță o încălcare a Convenției de la Viena cu privire la imunitatea diplomatică.

”Statutul de senator al lui Suleiman Kerimov și faptul că este un cetățean al Rusiei constituie un gaj că vom întreprinde toate eforturile posibile, eforturi maxime cu scopul de a-i proteja interesele juridice”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Domnul Kerimov beneficiază de o imunitate față de jurisdicția penală străină doar pentru faptele pe care le-a săvârșit în exercițiul funcțiilor sale”, a reacționat Quai d'Orsay.

A 21-A AVERE DIN RUSIA

În urma unei banale anchete cu privire la un trafic de stupefiante a fost direcționată pe această pistă poliția franceză, intrigată de veniri și plecări cu bani lichizi ale secretarului avocatului fiscalist din Antibe Philippe Chiaverini.

Clasat drept al 21-lea cel mai bogat om din Rusia de revista Forbes - care-i estimează patrimoniul la șapte miliarde de dolari (șase miliarde de euro) -, oligarhul în vârstă de 51 de ani este un obișnuit al Coastei de Azur.

Peste jumătate dintre români mănâncă în fața televizorului, 11% folosesc tableta sau mobilul la masă CITEȘTE ȘI Peste jumătate dintre români mănâncă în fața televizorului, 11% folosesc tableta sau mobilul la masă

În septembrie, Nice-Matin a dezvăluit că vila "Hier" de la Cap d'Antibes, evaluată la 150 de milioane de euro și al cărei proprietar ocult era bănuit că este Kerimov, a fost vizată de o confiscare penală. Într-un drept de răspuns, finanțistul elvețian Alexandre Studhalter a anunțat un recurs și a dezmințit că este marioneta lui Kerimov.

Numele altui întreprinzător elvețian, Philippe Borghetti, apare de asemenea în dosar. La fel ca Chiaverini și Studhalter, el este inculpat pentru spălare de bani și fraudă fiscală, ceea ce respinge ”cu cea mai mare energie”, potrivit avocatului său Philippe Soussi.

Originar din Daghestan, o republică rusă vecină cu Cecenia, Kerimov a făcut avere la prăbușirea URSS.

El a deținut părți la numărul unu mondial al îngrățămintelor agricole Uralkali și a controlat clubul de fotbal daghestanez Anji Mahacikala, pe care l-a ridicat pentru o vreme la vârf, cumpărând jucători de prim plan precum camerunezul Samuel Eto'o sau brazilianul Roberto Carlos.

În urma unor importante pierderi financiare, el a cedat cea mai mare parte a activelor și deține de-acum, împreună cu familia, producătorul de aur Polyus.

El a fost deputat al Partidului LDPR (ultranaționalist), înainte să reprezinte Daghestanul în Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.

viewscnt
Afla mai multe despre
suleiman kerimov
frauda fiscala