Ministerul de Finanțe din Rusia propune reglementarea criptomonedelor

Ministerul de Finanțe din Rusia propune reglementarea criptomonedelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2022

Ministerul rus de Finanțe a anunțat că va lua în considerare propunerile Băncii Centrale a Rusiei privind criptomonedele atât timp cât acestea nu intră în contradicție cu propria sa abordare, deschizând calea pentru legislația care guvernează activele digitale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Disputa privind reglementarea cripto s-a adâncit în Rusia, după ce vineri Ministerul de Finanțe a trimis Guvernului o propunere legislativă care intră în conflict cu propunerea Băncii Centrale a Rusiei de interzicere a folosirii și minării criptomonedelor pe teritoriul rusesc, din cauza amenințările la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii sale monetare, scrie Agerpres.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Rusia este de mai mulți ani contra criptomonedelor, spunând că ele pot fi folosite în operațiuni de spălare de bani sau de finanțare a terorismului. În cele din urmă le-a acordat statul legal în 2020, dar a interzis folosirea lor ca mijloc de plată.

Ministerul de Finanțe de la Moscova preferă o legislație care să reglementeze criptomonedele, permițându-le ca un instrument de investiții, dar nu ca mijloc de plată.

Luni, Ministerul de Finanțe a informat că proiectul de lege este menit să creeze o piață legală pentru monedele digitale.

Una dintre propuneri vizează identificarea clientului în cazul tranzacțiilor care implică achiziționarea sau vânzarea de criptomonede, ceea ce ar diminua unul din motivele pentru care criptomonedele sunt atât de apreciate - anonimitatea lor.

Altă propunere include cerința ca platformele de tranzacționare cripto să obțină licență în Rusia, și introducerea unor teste care să arate cât își pot permite persoanele fizice să investească.

Cetățenii care trec cu succes testele vor putea investi până la 600.000 ruble (7.853 dolari) în monede digitale în fiecare an, cei care nu trec testele vor putea investi anual doar 50.000 ruble, a informat Ministerul de Finanțe de la Moscova

Oficialii Băncii Centrale a Rusiei nu au răspuns solicitărilor de a comenta informația.

În ultimele luni, guvernele, din Asia și până în Statele Unite, și-au exprimat temerile că monedele digitale exploatate în mod privat, extrem de volatile, ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare.

Banca Centrală a Rusiei susține că cererea speculativă a determinat creșterea rapidă a criptomonedelor, care arată caracteristicile unei piramide financiare, și a avertizat asupra potențialei bule pe piață, care ar amenința stabilitatea financiară și cetățenii ruși.

Instituția a propus împiedicarea instituțiilor financiare în realizarea de operațiuni cu criptomonede și a precizat că trebuie dezvoltate mecanisme pentru blocarea tranzacțiilor, menite să ducă la cumpărarea sau vânzarea de criptomonede.

Interzicerea vizează și platformele de tranzacționare cripto. Reprezentanții Binance au declarat pentru Reuters că sunt deciși să lucreze cu autoritățile de reglementare și speră într-un dialog cu Banca Centrală a Rusiei privind protejarea utilizatorilor ruși de criptomonede.

Nu sunt luate în calcul restricții privind deținerea de criptomonede, a dat asigurări Elizaveta Danilova, șeful Departamentului de stabilitate financiară de la Banca Rusiei.

Utilizatorii activi de criptomonede din Rusia au avut un volum anual de tranzacții de aproximativ cinci miliarde de dolari, a informat instituția. 

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
rusia