Ministrul rus al Energiei anunță: TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia și Ungaria

Ministrul rus al Energiei anunță: TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia și Ungaria
scris 29 iul 2019

A doua linie a gazoductului TurkStream este planificată să treacă prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, a anunțat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.

Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia și Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa, arată Agerpres.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Rusia vrea să ajungă la un acord pe termen scurt cu Kievul privind tranzitul gazelor rusești spre Europa pentru a câștiga timp până la finalizarea gazoductului care va ocoli Ucraina. Actualul acord pe 10 ani cu Ucraina expiră la finalul acestui an.

Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, ar urma să aprovizioneze exclusiv piața locală din Turcia de la 1 ianuarie 2020. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, este destinată aprovizionării clienților din Europa de Sud-Est.

VIDEO Albania: Protestatari au încercat să intre în clădirea Guvernului CITEȘTE ȘI VIDEO Albania: Protestatari au încercat să intre în clădirea Guvernului

Grupul rus Gazprom trebuia să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de-a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Conform declarației de acum a ministrului rus al Energiei, a doua linie a gazoductului TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia și Ungaria.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Recent, Gazprom a transmis că se așteaptă să livreze primele cantități de gaze naturale prin conducta TurkStream în ultima parte a lunii decembrie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
turkstream