Ministrul ucrainean de externe spune că Ucraina va continua să apere orașul Bahmut

Ministrul ucrainean de externe spune că Ucraina va continua să apere orașul Bahmut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat într-un interviu publicat duminică de presa germană că Ucraina va continua să apere orașul Bahmut din estul țării, scena unor lupte aprige între ruși și ucraineni care deja se desfășoară de câteva luni și care au provocat pierderi grele ambelor tabere. În ultimele 24 de ore, rușii nu au reușit să mai avanseze în oraș, după ce au părut în avantaj, iar armata ucraineană, în pregătirea unei ofensive, spune că rezistă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmutul și apoi și-ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraș ar putea avea apoi aceeași soartă", a declarat Dmitro Kuleba într-un interviu pentru săptămânalul german Bild am Sonntag, scrie News.ro.

Întrebat cât timp ar putea rezista forțele ucrainene, el a refuzat să dea un răspuns clar, dar a comparat situația cu cea a unor oameni care își apără casa împotriva unui intrus care încearcă să îi ucidă și să le ia tot ce au, relatează The Guardian.

Unii experți militari au pus sub semnul întrebării rațiunea Kievului de a continua să reziste în acest oraș, care nu ar oferi o miză strategică crucială, dar comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a explicat că acest lucru i-a ajutat pe ucraineni să câștige timp în vederea pregătirii contraofensivei care va urma. "Adevărații eroi acum sunt apărătorii care țin pe umerii lor frontul de est și care provoacă cele mai grele pierderi posibile, fără a se cruța nici pe ei înșiși, nici pe inamic", a declarat Sîrski sâmbătă. "Este necesar să se câștige timp pentru a construi rezerve și a lansa o contraofensivă, care nu este departe", a explicat comandantul.

ANALIZĂ Rusia și-a pierdut „soft power”-ul și își vede vechii aliați sovietici îndepărtându-se CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Rusia și-a pierdut „soft power”-ul și își vede vechii aliați sovietici îndepărtându-se

Pe de altă parte, în interviul din Bild am Sonntag, ministrul ucrainean de externe a cerut Germaniei să accelereze livrările de muniție și să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale. Lipsa munițiilor este problema "numărul unu" în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, a arătat Kuleba. El a declarat că producătorii germani de arme i-au spus luna trecută, la Conferința de Securitate de la Munchen, că sunt gata să livreze, dar așteaptă ca guvernul să semneze contractele. "Așadar, problema se află la guvern", a punctat Kuleba. El a recunoscut însă că nu se așteaptă ca aliații occidentali să ofere Ucrainei prea curând avioanele de luptă pe care le solicită, însă a subliniat că piloții ucraineni ar trebui oricum să fie instruiți, astfel încât să fie pregătiți odată ce această decizie va fi luată. Dacă Germania ar antrena piloții ucraineni, ar fi un "mesaj clar al angajamentului său politic", a arătat el.

Forțele rusești nu au făcut niciun progres confirmat în interiorul orașul Bahmut la 11 martie, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situației de pe front. Surse ucrainene și rusești continuă să raporteze lupte grele în oraș, dar luptătorii Grupului Wagner sunt probabil tot mai blocați în zonele urbane, cum ar fi complexul industrial AZOM, și, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative, potrivit ISW.

Luptătorii Wagner ar fi căzut într-o ambuscadă în uzinele AZOM

De altfel, potrivit CNN, serviciul Gărzii de Frontieră din Ucraina a publicat sâmbătă detalii despre unele confruntări între trupele ucrainene și luptătorii companiei militare private rusești Wagner.

Într-un videoclip publicat pe site-ul Gărzii de Frontieră ucrainene, sunt prezentate imagini din complextul industrial din Bahmut. "Zilele trecute, unitatea de frontieră a detașamentului din Luhansk a dus o luptă pozițională cu forțele inamice în zona uneia dintre întreprinderile industriale. Cu o zi înainte, apărătorii ucraineni au rezistat la mai multe atacuri de asalt ale invadatorilor. Pentru a continua ofensiva, mercenarii ruși s-au retras într-unul dintre ateliere și și-au adunat forțele", relatează Garda de Frontieră, adăugând că ulterior ucrainenii au lansat un contraatac. "O unitate ucraineană a reușit să-l doboare pe cel care păzea cu o mitralieră intrarea în clădire. Apoi, un grup de recunoaștere terestră al polițiștilor de frontieră a reușit să intre și i-a eliminat pe wagnerieni", susține Poliția ucraineană de Frontieră. "Pentru a distruge rezerva inamicului, polițiștii de frontieră au pregătit o ambuscadă. Odată cu venirea întunericului, o surpriză îi aștepta pe cei care se apropiau de linia frontului. Lunetiștii de frontieră au neutralizat șase invadatori", a precizat Poliția de Frontieră.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent modul în care s-au desfășurat evenimentele, iar Poliția de Frontieră nu precizează în ce zi a fost înregistrat videoclipul. O parte din înregistrarea video pare să arate momentul descris în declarație. De asemenea, videoclipul prezintă câteva comentarii ale unuia dintre soldații ucraineni. "Despre situația din Bakhmut - au intrat deja în zona industrială. Încercăm să îi scoatem de acolo. Ei și-au întărit pozițiile acolo noaptea trecută. Grupul meu de recunoaștere a intrat în locația lor în această dimineață și încearcă să le atace pozițiile", declară soldatul.

Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp CITEȘTE ȘI Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp

Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al grupului estic al forțelor armate ucrainene, a declarat sâmbătă la televiziunea națională că în ultimele 24 de ore, au avut loc peste 20 de lupte între forțele ucrainene și cele rusești chiar pe teritoriul orașului Bahmut. Cerevati a mai spus că majoritatea grupurilor de asalt rusești sunt formate din luptători din compania Wagner, care sunt întăriți de parașutiști ruși.

Ministerul britanic al Apărării estimase sâmbătă că în ultimele patru zile, grupul paramilitar rus Wagner a preluat controlul asupra celei mai mari părți din estul orașului Bahmut. Rușii încearcă de săptămâni întregi să încercuiască orașul care avea circa 70.000 de locuitori înaintea conflictului și au reușit să taie mai multe rute importante de aprovizionare pentru soldații ucraineni.

viewscnt
Afla mai multe despre
razbo
dumitro kuleba