Moneda stabilă USDC și-a pierdut corelația cu dolarul și a scăzut sâmbătă la un minim istoric, după dezvăluirea unei expuneri de miliarde la banca prăbușită SVB

Moneda stabilă USDC și-a pierdut corelația cu dolarul și a scăzut sâmbătă la un minim istoric, după dezvăluirea unei expuneri de miliarde la banca prăbușită SVB

sursa: coinmarketcap.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Moneda stabilă USD Coin (USDC) și-a pierdut corelația cu dolarul și a scăzut sâmbătă la un minim istoric, după ce Circle, firma americană din spatele monedei, a dezvăluit că unele dintre rezervele care o susțin erau deținute la Silicon Valley Bank, prăbușită vineri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Circle deține 3,3 miliarde de dolari din rezervele sale de 40 de miliarde de dolari în USDC la banca prăbușită Silicon Valley Bank, a declarat compania într-un tweet, vineri.

Moneda a pierdut paritatea cu dolarul și a scăzut până la 0,88 pentru un dolar, sâmbătă, potrivit CoinGecko.

USDC și-a revenit ușor, ulterior, fiind tranzacționată în jurul valorii de 0,90 pentru un dolar.

Silicon Valley Bank s-a prăbușit vineri, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008, tulburând piețele globale și blocând miliarde de dolari aparținând companiilor și investitorilor.

Circle a spus într-un tweet de vineri că compania și USDC ”continuă să funcționeze normal”, în timp ce firma așteaptă claritate cu privire la ceea ce se va întâmpla cu deponenții de la Silicon Valley Bank.

Între timp, platforma de tranzacționare a criptomonedelor Coinbase, din SUA, a declarat într-un tweet că nu permite ca USDC să fie schimbată în dolari americani în weekend, în timp ce băncile sunt închise, invocând ”activitate sporită”, în timp ce intenționează să reia tranzacțiile luni.

Circle nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la corelația cu dolarul, trimisă în afara orelor de lucru din SUA.

Joseph Edwards, consilier de investiții la Enigma Securities, a declarat că situația este ”extrem de gravă” pentru USDC.

”Oricât de solide sunt operațiunile Circle, acest tip de separare de dolar a unei monede stabile tinde să submineze în mod fundamental încrederea în ea”, a spus Edwards.

”Implicațiile pe termen scurt aici sunt dramatice și necunoscute, mai ales odată ce sistemele încep să fie adaptate la realitatea că 1 USDC nu se tranzacționează la 1 dolar, pentru moment”, a mai spus el.

Monedele stabile sunt criptomonede concepute pentru a menține un curs de schimb constant cu monede ”fiat” – cele susținute de un guvern central, mai degrabă decât de o marfă fizică, cum ar fi aurul – de exemplu printr-o fixare la paritate cu dolarul american.

Folosite în tranzacțiile cu criptomonede, acestea au crescut în valoare în ultimii ani.

USDC este a doua cea mai mare monedă stabilă, cu o capitalizare de piață de 37 de miliarde de dolari.

Cea mai mare, Tether, are o capitalizare de piață de 72 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko.

Prețul USDC se menține de obicei aproape de 1 dolar, ceea ce face ca scăderea de sâmbătă să fie fără precedent.

Potrivit datelor CoinGecko, minimul său istoric anterior a fost de aproximativ 0,97 dolari, atins în 2018, deși în 2022 a scăzut cu puțin sub 0,99 dolari, când piețele de criptomonede au fost afectate de prăbușirea fondului de hedging în criptomonede Three Arrows Capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
stable coin
usdc
svb
silicon valley bank