Ministrul ungar de externe s-a certat cu ministrul german de externe din cauza băncii ungare OTP, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin

Ministrul ungar de externe s-a certat cu ministrul german de externe din cauza băncii ungare OTP, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin
scris 24 mai 2023

Potrivit martorilor oculari, tonul a fost civilizat, dar a avut loc o dispută aprinsă în legătură cu blocarea de către Ungaria a sprijinului pentru Ucraina. Majoritatea statelor membre ale UE s-au săturat în mod clar de obstrucționările inutile ale Guvernului Orbán. Unul dintre diplomați a fost derutat, deoarce nu înțelegea de ce s-a agățat Cabinetul ungar de declararea băncii OTP drept sponsor de război, în condițiile în care aceasta nu are nicio consecință juridică.

Péter Szijjártó și Annalena Baerbock s-au certat la întâlnirea de luni a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelle din cauza băncii ungare OTP, relatează ziarul Politico, citând patru diplomați familiarizați cu această chestiune, scrie G4Media.ro.

Șeful spionajului german nu vede nicio slăbire a regimului președintelui rus Vladimir Putin CITEȘTE ȘI Șeful spionajului german nu vede nicio slăbire a regimului președintelui rus Vladimir Putin

Cazul băncii ungare a intrat în prim-plan după ce Guvernul Orbán a susținut că nu va aproba acordarea de ajutoare militare suplimentare Ucrainei până când Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAZK) ucraineană nu va scoate OTP de pe lista sponsorilor de război.

NAZK a înscris banca ungară pe această listă invocând faptul că OTP este încă prezentă în Rusia și oferă condiții preferențiale de împrumut – inclusiv posibilitatea amânării rambursărilor – chiar și pentru soldații ruși care au fost chemați la război sau soldaților cu contract individual. Sucursalele băncii de acolo invocă și legea rusă marcată cu 377-FZ, care se referă și la soldații care participă la „operațiuni militare speciale” (război), iar legea menționează și teritoriile separatiste, respectiv „Republica Populară Donețk și Lugansk”.

După ce Péter Szijjártó a reiterat poziția Ungariei la ședința care s-a desfășurat luni cu ușile închise, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a avut o replică către omologul său ungar. Potrivit diplomaților, oficialul german a pus sub semnul întrebării rapoartele despre OTP cu privire la motivul pentru care banca ungară oferă reduceri la plata împrumuturilor soldaților ruși care participă la război, pe lângă faptul că a invocat o lege care recunoaște legal republicile separatiste din estul Ucrainei.

Péter Szijjártó a respins acuzațiile și a repetat comunicatul anterioar al OTP, în care banca a clasificat rapoartele drept „incorecte”, și a susținut, de asemenea, că conducerea băncii sprijină în mod deschis Ucraina.

VIDEO Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din București: Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului. Managementul băncilor se temea să accepte cererile clienților CITEȘTE ȘI VIDEO Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din București: Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului. Managementul băncilor se temea să accepte cererile clienților

Unul dintre diplomați a calificat discuția drept civilizată, care, în opinia sa, s-a înscris în cursul normal al schimbului de opinii.

Se pare că schimbul de cuvinte a avut loc după ce Suedia și Estonia au semnalat deja, printre altele, părții ungare că mai degrabă ar trebui făcute progrese în materie de sancțiuni. Cele două țări au susținut că UE nu poate amâna sancțiunile. O opinie similară a fost exprimată și de ministrul de externe al Lituaniei, înainte de întâlnire. Gabrielius Landsbergis s-a referit și la faptul că există „anumite țări” care leagă chestiuni irelevante de pachetul de sancțiuni.

Se pare că la întâlnirea de luni, mai mulți diplomați și miniștri și-au exprimat dezaprobarea lor față de noua obstrucționare a Guvernului Orbán și au cerut părții ungare să separe neînțelegerile sale cu Ucraina de chestiunea asistenței militare suplimentare UE pentru Ucraina și de noile sancțiuni împotriva Rusiei.

După întâlnire, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, a promis că vor depune în continuare eforturi pentră depășirea neînțelegerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
péter szijjártó