Moscova introduce un pașaport sanitar obligatoriu care reglementează accesul în restaurante

Moscova introduce un pașaport sanitar obligatoriu care reglementează accesul în restaurante
scris 23 iun 2021

Autoritățile din Moscova, capitala Federației Ruse, au anunțat că vor impune începând din 28 iunie un pașaport sanitar care reglementează accesul în restaurante, cu scopul de a combate creșterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 din cauza răspândirii variantei Delta, informează AFP.

Moscoviții vor trebui să descarce de pe site-ul primăriei locale un cod QR care confirmă fie faptul că s-au vaccinat împotriva COVID-19, fie că au fost infectați cu noul coronavirus în ultimele șase luni, fie că dispun de un test PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult trei zile în urmă, a precizat primarul Serghei Sobianin într-un comunicat online.

Stabilimentele vizate de noua măsură - restaurante și baruri - care nu vor implementa un sistem de control nu vor putea să primească clienți și vor funcționa doar prin intermediul serviciilor de livrări la domiciliu, scrie Agerpres.

Mark Zuckerberg anunță noi funcții: magazine pe WhatsApp și Marketplace, Instagram Visual Search și Shops Ads CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg anunță noi funcții: magazine pe WhatsApp și Marketplace, Instagram Visual Search și Shops Ads

Primarul Moscovei a decis să sporească restricțiile adoptate de la jumătatea lunii iunie din cauza exploziei surprinzătoare a numărului de cazuri de COVID-19, stimulată de varianta Delta, apărută inițial în India și considerată mai contagioasă și mai virulentă. Această variantă reprezintă aproape 90% din totalul infectărilor raportate recent în capitala rusă.

"Situația ce vizează morbiditatea COVID-19 rămâne foarte dificilă. În spitale, în prezent există 14.000 de persoane grav bolnave", a scris Serghei Sobianin pe blogul lui.

Marți, aproape 2.000 de persoane au trebuit să fie spitalizate în capitala rusă, fiind raportate 6.555 de cazuri noi și 86 de decese. La nivelul întregii țări, Rusia a raportat în ultimele 24 de ore un total de 16.715 infectări și 546 de decese asociate COVID-19.

Rusia este, prin cele 130.347 de decese raportate de Guvern, țara europeană cel mai grav afectată de pandemia de COVID-19. Agenția de statistică Rosstat, care utilizează o definiție mai largă a deceselor asociate maladiei COVID-19, a contabilizat aproximativ 270.000 de decese de la începutul pandemiei și până la sfârșitul lunii aprilie 2021.

România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în pandemie CITEȘTE ȘI România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în pandemie

În fața recentei recrudescențe a pandemiei, primarul din Moscova a decis că vaccinarea trebuie să devină obligatorie în sectorul serviciilor, în contextul în care campania națională de imunizare, demarată în decembrie 2020, evoluează într-un ritm lent în Rusia din cauza neîncrederii cetățenilor ruși în vaccinurile disponibile, în pofida apelurilor repetate ale președintelui Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au permis totodată companiilor să îi suspende pe angajații lor care nu se vaccinează, deși lucrează în sectoare în care vaccinarea este obligatorie.

Aproximativ 13% din populația rusă a primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit site-ului Gogov, un agregator de date preluate din regiunile Rusiei și din media, în absența unor statistici naționale oficiale.

După perioada de carantină decretată în primăvara anului 2020, autoritățile ruse nu au mai implementat măsuri la fel de stricte, încercând astfel să protejeze economia națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
covid-19