Val de căldură asupra Moscovei, record de temperatură egalat după 120 de ani

Val de căldură asupra Moscovei, record de temperatură egalat după 120 de ani
scris 22 iun 2021

Un val de căldură s-a abătut în această săptămână asupra Moscovei, egalând un record vechi de 120 de ani, a anunțat serviciul rus de meteorologie, potrivit căruia fenomenul reprezintă unul dintre efectele generate de schimbările climatice, informează AFP.

Luni, temperatura din capitala rusă a atins valoarea de 34,7% grade Celsius, potrivit agenției Rosgidromet, egalând precedentul record pentru luna iunie, care fusese stabilit în 1901. Joi și vineri, mercurul din termometre ar putea să urce în anumite locuri din Moscova până la valori de peste 35 de grade Celsius, scrie Agerpres.

VIDEO Hyundai Motor a finalizat preluarea companiei de robotică Boston Dynamics, producătoarea robotului ”Spot”, de la SoftBank CITEȘTE ȘI VIDEO Hyundai Motor a finalizat preluarea companiei de robotică Boston Dynamics, producătoarea robotului ”Spot”, de la SoftBank

"Creșterea temperaturilor pe care noi am înregistrat-o la Moscova în aceste zile reprezintă un fenomen fără precedent în ultimii 120 de ani", a declarat Marina Makarova, meteorolog la Rosgidromet.

"Ea se explică prin schimbările climatice la nivel mondial și determină recorduri de căldură în capitală", a adăugat aceeași specialistă. Rusia realizează măsurători de temperatură din anul 1881.

Recordul absolut de temperatură în capitala rusă, de peste 38 de grade Celsius, datează din iulie 2010, când o marte parte din vestul țării s-a confruntat cu caniculă și incendii uriașe.

Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Federația Rusă și care se află la 600 de kilometri mai la nord, se confruntă la rândul său cu un val de caniculă în această lună, raportând temperaturi care nu au mai fost înregistrate din 1998, cu vârfuri care depășesc pragul de 34 de grade Celsius.

Potrivit multor oameni de știință, Rusia - în special Siberia și Arctica - se numără printre cele mai expuse zone din lume în fața schimbărilor climatice.

ANRE a amendat societatea de distribuție a Electrica pentru nereguli la racordarea prosumatorilor CITEȘTE ȘI ANRE a amendat societatea de distribuție a Electrica pentru nereguli la racordarea prosumatorilor

Rusia a înregistrat în ultimii ani mai multe recorduri de căldură, precum și incendii uriașe și neobișnuite.

În iunie 2020, Rusia a raportat dincolo de cercul arctic o temperatură de 38 de grade Celsius la Verhoiansk, cea mai mare valoare înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice rusești în acea regiune.

Dezghețarea permafrostului amenință, de asemenea, infrastructurile locale și riscă să ducă la eliberarea în atmosferă a unor imense volume de gaze cu efect de seră.

Însă încălzirea climei implică și anumite avantaje economice pentru Rusia, prin exploatarea resurselor naturale din Arctica și dezvoltarea unei rute maritime în urma reculului banchizei arctice, devenite priorități pentru administrația centrală din această țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
moscova