Naftogaz: Gazele rusești vor continua să circule către Europa prin Ucraina, dacă infrastructura va fi funcțională

Naftogaz: Gazele rusești vor continua să circule către Europa prin Ucraina, dacă infrastructura va fi funcțională
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Gazele rusești vor continua să circule către Europa prin Ucraina atâta timp cât operatorii rețelelor de gaze din Ucraina vor putea să își desfășoare activitatea, a declarat luni șeful companiei de stat Naftogaz pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Rusia este principalul furnizor de gaz al Uniunii Europene, iar invazia sa în Ucraina a condus la îngrijorări cu privire la posibile perturbări, ducând prețurile la niveluri record, scrie News.ro.

VIDEO Ciucă: Guvernul va plafona de la 1 aprilie în continuare prețul la energie și gaze. La alimente, România este bine aprovizionată CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă: Guvernul va plafona de la 1 aprilie în continuare prețul la energie și gaze. La alimente, România este bine aprovizionată

Aproximativ 41,6 miliarde de metri cubi de gaze rusești au fost livrate prin Ucraina către Europa în 2021, făcând din aceasta o rută cheie de aprovizionare.

”În prezent, decizia (Ucrainei) este că, atât cât va fi posibil, vom asigura tranzitul”, a declarat șeful Naftogaz, Iuri Vitrenko, într-un interviu video.

Conductele de tranzit de înaltă presiune nu au fost avariate în timpul conflictului, a spus el. Cu toate acestea, orice prejudiciu adus persoanelor care operează sistemele sau deteriorarea rețelelor IT ar putea pune în pericol fluxurile.

Sute de mii de oameni din unele orașe ucrainene, cum ar fi Harkov și Mariupol, sunt fără gaze, încălzire și electricitate, din cauza distrugerii infrastructurii locale, a spus Vitrenko.

”În fiecare zi ne trimitem angajații sub gloanțe pentru a repara sistemele și apoi are loc un alt bombardament. Locuiesc în orașe, temperaturi negative, e foarte frig noaptea. Familiile lor trăiesc în orașe și știu că, dacă nu există încălzire, este o catastrofă umanitară”, a spus el.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută o interdicție a importurilor de petrol și gaze din Rusia, dar Uniunea Europeană nu a stabilit astfel de sancțiuni.

Vitrenko a spus că livrările de gaze rusești către Europa ar trebui să continue, dar că plățile pentru combustibil ar trebui păstrate într-un cont escrow până când președintele rus Vladimir Putin va retrage trupele din Ucraina.

Rusia numește acțiunea sa în Ucraina o ”operație specială”.

Vitrenko a spus că Rusia va trebui să continue să pompeze gaze, chiar dacă plata a fost reținută, deoarece oprirea fluxurilor ar putea deteriora puțurile de gaze.

El a cerut, de asemenea, aplicarea de sancțiuni pentru conducta rusă Nord Stream 1, care transportă gaze direct în Germania.

El a spus că UE ar putea cere ca acele livrări de gaz să fie canalizate în schimb prin Ucraina, oferind mai multe stimulente pentru a opri războiul și a se asigura că rutele de tranzit sunt sigure.

Ucraina are o capacitate de tranzit disponibilă de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât suficientă pentru a compensa capacitatea de 55 de miliarde de metri cubi a Nord Stream 1, a spus Vitrenko.

viewscnt
Afla mai multe despre
naftogaz
gaze