NATO ar trebui să reacționeze mai agresiv față de amenințările de "bandit" ale Rusiei, afirmă șeful Statului Major al armatei poloneze. Ce propune generalul

NATO ar trebui să reacționeze mai agresiv față de amenințările de "bandit" ale Rusiei, afirmă șeful Statului Major al armatei poloneze. Ce propune generalul

Rajmund Andrzejczak

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2023

Amenințările nucleare de "bandit" ale lui Vladimir Putin fac necesar ca NATO să adopte un răspuns mult mai agresiv, inclusiv să ridice de la sol mai multe avioane cu capacități nucleare, a îndemnat șeful Statului Major al forțelor armate poloneze. Generalul Rajmund Andrzejczak a mai spus că nu crede că Phenianul s-ar pregăti să vândă arme Rusiei fără acordul Chinei, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Referindu-se la amenințările repetate ale Rusiei de a folosi arme nucleare și la staționarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus, Andrzejczak a comparat Rusia cu un gangster care aduce arme la masă și a spus că, prin comparație, Occidentul sosește neînarmat, doar în tricou, scrie News.ro.

Grecia a început să limiteze numărul maxim de turiști care pot vizita zilnic Acropola din Atena CITEȘTE ȘI Grecia a început să limiteze numărul maxim de turiști care pot vizita zilnic Acropola din Atena

"Se pare că avem de-a face cu bandiți, băieți răi și nebuni. Toată lumea s-a dus în parc să fumeze trabucuri, gangsterii pun armele pe masă, iar noi suntem în tricou și spunem: Ei bine, eu am o armă, dar pe a mea am lăsat-o acasă, iar soției mele nu-i place cuvântul. NATO este o organizație care are un tratat nuclear; ar trebui să fie mult mai proactivă și mai puternică față de ruși”, a spus șeful Statului Major al armatei poloneze.

"În anii '70 și '80, 30% din bombardierele B-52 zburau permanent și aveau arme nucleare cu piloți gata să acționeze. Astăzi avem provocarea de a rosti cuvântul B61 (principala bombă termonucleară gravitațională americană), așa că haideți să schimbăm narațiunile. Ce este în neregulă cu noi? Rusia este în continuare aceeași și avem o situație într-o țară vecină în care Rusia spune public că pune sisteme nucleare în Belarus și noi ce facem în tricou? Nu vreau să escaladez prea mult, dar ce este în neregulă cu vocabularul nostru? NATO este o organizație nucleară. Punct și de la capăt", a pledat generalul de top al Poloniei.

El s-a plâns că a este o tăcere totală de când președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut să se alăture programului de partajare a armelor nucleare al NATO din cauza desfășurării rachetelor nucleare rusești în Belarus.

Partajarea nucleară face parte din politica de descurajare nucleară a NATO, care permite țărilor membre fără arme nucleare să ia parte la planificarea utilizării acestora de către NATO. Armele sunt găzduite de anumite țări, dar rămân sub controlul SUA.

Generalul Andrzejczak s-a întrebat, de asemenea, dacă NATO a decis ce să facă în cazul unui atac asupra teritoriilor NATO organizat de grupul Wagner, inclusiv dacă va invoca clauza de autoapărare a articolului 5, atribuind atacul Rusiei. "Cine este astăzi grupul Wagner? Este o acțiune națională a Rusiei sau, așa cum spune ministrul rus al apărării, este doar o companie militară privată? Este suficient pentru articolul 5?" - se întreabă generalul polonez.

China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora. Legea prevede pedepse cu închisoarea sau amenzi consistente CITEȘTE ȘI China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora. Legea prevede pedepse cu închisoarea sau amenzi consistente

El a spus că această problemă este foarte sensibilă pentru Polonia, deoarece "nu are timp și spațiu".

"Ne confruntăm cu o graniță directă cu Kaliningrad și Belarus. Acesta nu mai este un Război Rece 2.0", a adăugat el.

Declarațiile sale au fost făcute marți, la Forumul economic Karpacz din Polonia, în timpul căruia generalul și-a îndemnat auditoriul să se gândească la costul economic pe termen lung al înfrângerii militare a Ucrainei.

Andrzejczak a avertizat că, dacă Ucraina pierde războiul și Belarusul intră și mai mult pe orbita Rusiei, Polonia va constata că limitarea cheltuielilor pentru apărare la 5% din produsul intern brut și o armată permanentă de 300.000 de oameni nu vor fi suficiente. "Dacă ne pierdem credibilitatea ca NATO, ca civilizație, China ne urmărește, așa că acesta este un joc mare", a arătat el.

De altfel, șeful Statului Major al armatei poloneze nu crede că Phenianul ar face vreo mișcare în direcția furnizării de arme Rusiei, dacă n-ar primi aprobarea Chinei. "Nu cred că Coreea de Nord este suficient de puternică sau atât de liberă pentru a face o astfel de ofertă, așa că poate că ne testează determinarea, atenția și voința politică, dar ceea ce este și mai important este ceea ce spune China despre acest lucru, și nu conducerea nord-coreeană", a arătat generalul polonez, în condițiile în care Washingtonul a informat săptămâna aceasta că Putin este posibil să se pregătească să cumpere arme de la Phenian.

Generalul Rajmund Andrzejczak crede, de asemenea, că Rusia va încerca să creeze o criză în alegerile poloneze de luna viitoare, dar nu a dat detalii. El a avertizat că Rusia se află pe picior de război permanent și că este "foarte activă în Polonia, căutând unele lacune în sistem și încercând să intervină în mass-media".

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
polonia
rusia