O șefă a Transelectricii ucrainene va conduce achizițiile de armament ale Kievului, după un scandal de corupție de aproape 35 milioane euro

O șefă a Transelectricii ucrainene va conduce achizițiile de armament ale Kievului, după un scandal de corupție de aproape 35 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2024

Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a numit-o în funcția de director al Agenției pentru Achiziții de Apărare din cadrul ministerului pe Maryna Bezrukova, care până de curând a fost șefă de achiziții la Ukrenergo, operatorul sistemului energetic al țării vecine, omologul Transelectricii din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înlocuirea fostului director al Agenției a survenit a doua zi după ce Serviciul de Securitate (SBU) al Ucrainei a anunțat că a reușit să prevină o schemă de corupție în masă în sistemul de achiziții de armament al statului aflat sub agresiunea militară a Rusiei, cu prejudiciu potențial estimat la aproape 1,5 miliarde hrivne (circa 35 milioane euro).

Tesla oprește producția la fabrica din Germania CITEȘTE ȘI Tesla oprește producția la fabrica din Germania

Potrivit SBU, banii ar fi fost plătiți unui producător local pentru furnizarea de muniție de artilerie, însă cantitatea comandată nu ar fi fost recepționată niciodată de Agenție și se pregătea transferul fondurilor în conturi din străinătate.

Noua șefă a Agenției pentru Achiziții de Apărare de la Kiev conducea activitatea de procurement a Ukrenergo din 2017.

FOTO Protest spontan al taximetriștilor. Centrul Capitalei, ocupat CITEȘTE ȘI FOTO Protest spontan al taximetriștilor. Centrul Capitalei, ocupat

În acest timp, politica de achiziții a Ukrenergo a fost modificată semnificativ. Procedurile au devenit mai transparente și mai competitive, au fost instituite măsuri de protecție față de corupție și fraudă și s-a impus răspunderea contractorilor pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Ukrenergo este singura companie de stat din Ucraina care a atras 1,3 miliarde dolari în granturi și împrumuturi în timpul războiului, în primul rând grație utilizării transparente a fondurilor. (...) Maryna are calificarea, experiența și tenacitatea necesare pentru a face schimbările care se impun (la Agenția pentru Achiziții de Apărare - n.r.)″, a declarat CEO-ul Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi.

CNN a transmis în decembrie că Statele Unite, principalul finanțator extern al Ucrainei, fac presiuni tot mai mari asupra regimului de la Kiev pentru ca acesta să întreprindă demersuri mai consistente de combatere a corupției guvernamentale, sugerând că anumite forme de sprijin economic pe care Washingtonul le acordă statului ucrainean ar putea fi condiționate de progresul acestuia în reformarea unor instituții-cheie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina achiziții armament
ucraina arme
ucraina achiziții militare
ukrenergo transelectrica
ukrenergo ucraina