ONU: Zece milioane de persoane din Ucraina au fugit din casele lor

ONU: Zece milioane de persoane din Ucraina au fugit din casele lor
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2022

Zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului "devastator" condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați Filippo Grandi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutați în interiorul țării, fie refugiați în străinătate", a declarat pe Twitter Filippo Grandi, citat de News.ro.

Între aceștia, potrivit UNICEF, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiați din 24 februarie și nenumărați alții au fost strămutați din cauza violenței.

"Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare și traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menține în siguranță”, a adăugat oficialul. Organizația precizează că peste 500 de copii neînsoțiți au trecut granița din Ucraina în România, în perioada 24 februarie - 17 martie. "Numărul real al copiilor separați care au fugit din Ucraina în țările vecine este probabil mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili la trafic și exploatare”, a mai transmis organizația.

"Printre responsabilitățile celor care duc război, peste tot în lume, se numără suferința cauzată civililor care sunt forțați să-și părăsească casele”, a adăugat Grandi, scrie AFP.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat duminică că 3.389.044 de ucraineni au părăsit țara de la începutul invaziei ruse din 24 februarie și că alți 60.352 au luat drumul exodului.

Aproximativ 90% dintre cei care au fugit sunt femei și copii. Bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot fi chemați la luptă și nu pot pleca.

UNICEF, agenția Națiunilor Unite pentru copii, a avertizat că riscurile de trafic de persoane și exploatare cu care se confruntă sunt „reale și în creștere”.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a ONU a raportat, de asemenea, că, miercuri, 162.000 de cetățeni din țări terțe au fugit din Ucraina în statele vecine.

Alte milioane și-au părăsit casele, dar rămân în granițele Ucrainei. Potrivit agențiilor ONU și agențiilor conexe, se crede că aproximativ 6,48 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei miercuri, în urma unei investigații a OIM.

ICNUR a estimat inițial că până la patru milioane de oameni ar putea părăsi Ucraina.

Înainte de conflict, Ucraina avea o populație de 37 de milioane de locuitori în zonele aflate sub control guvernamental, excluzând Crimeea anexată Rusiei și zonele separatiste pro-ruse din est.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraineni
refugiați
strămutați
rusia
ucraina
onu